HBH.01707

Aktuelt Haugesund billedgalleri

Fredagsgløtt fra samlingene!

Kunstmuseet Haugesund billedgalleri er 50 år i 2023!

Dato: Juni 2023

«Fredagsgløtt fra samlingen» – kunst

Kunstmuseet mottok i 2008 den første av to store kunstdonasjoner fra den private samleren Ola Tjørhom (f. 1953, Stavanger). Av utallige kunstneriske medier har Tjørhom alltid hatt en forkjærlighet for høytrykket (tresnitt, trestikk og linoleumssnitt).

I tillegg til å velge representative arbeider fra de aktuelle kunstnerne, har han også tatt utgangspunkt i eget interessefelt. Mange arbeider i samlingen behandler religiøse temaer eller eksistensielle problemstillinger som liv, død, det ondes problem, eksistens mv. Tjørhom-samlingen består i dag av over 300 trykk fra alle kontinenter.

Høytrykket regnes som den eldste formen for trykkekunst med opphav i Kina under Han-dynastiet (200 f.kr.-220 e.kr). Her ble utskårne klebersteinsblokker benyttet til mønstertrykking av stoff. I Europa, fra 1400-tallet av, ble tresnittet særlig nyttet i boktrykkerkunsten. Først mot slutten av 1800-tallet fikk tresnittet status som en selvstendig kunstnerisk grafisk teknikk.

I Tjørhom-samlingen finnes fargetresnittet «Flodlandskap» (1960-tallet) av Karl Heinz Hansen-Bahia. Tresnittet er bygget opp av fire ulike trykkplater innsatt med fargene gult, svart, blått og rødt.

Hansen-Bahia ble født i 1915 i Hamburg, Tyskland. I 1949 flyttet han til Brasil hvor han underviste i kunstfag. En tid var han også bosatt i Etiopia hvor han underviste ved kunstakademiet i Adis Abeba. Hansen-Bahia holdt kontakten med hjemlandet og hans særegne stil og teknikk gjorde ham til en av de viktigste kunstnerne i etterkrigstidens Tyskland.

Originalen kan du se i Haugesund billedgalleri! Velkommen!

Flodlandskap
Flodlandskap, 1960 tallet, fargetresnitt av Karl Heinz Hansen-Bahia

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

______________________________________________________________________

Haugesund billedgalleri 50 år (1973-2023)

I 2023 er det 50 år siden Haugesund billedgalleri ble opprettet som kunstmuseum. Museets samling er mangfoldig og inneholder i overkant av 2 700 kunstverk.  I serien «Fredagsgløtt fra samlingen» løfter vi fram verk fra samlingen fra de ulike tiårene museet har eksistert.