Ra

Arrangement Karmsund folkemuseum

Plyndringen av jødene i Norge – foredrag og lansering av Rabinowitz-arkivet

Haugalandmuseet ønsker velkommen til en kveld med foredraget "Plyndringen av jødene i Norge" og lansering av forretningsarkivet til Moritz Rabinowitz. Foredraget bygger på boken «Hvor ble det av alt sammen?» Plyndringen av jødene i Norge (2021) av Berit Reisel. Etter foredraget presenterer Maryon Østhus forretningsarkivet til Moritz Rabinowitz. Arkivet er en del av Haugalandmuseets samlinger.

Dato: Onsdag 18. oktober kl. 18:00-20:00

Sted: Skåregt. 142

Pris: kr. 150,- billett kjøpes på Ticketco, eller i døra

Arrangementet varer fra kl. 18-20, og inngangsbilletten gjelder for begge programpostene.

Billetter kan kjøpes her

Program:

18:00: “Plyndringen av jødene i Norge”, foredrag ved Berit Reisel
Samtidig med arrestasjonene av mannlige jøder i oktober 1942, beslagla politimenn landet rundt verdisaker i jødiske hjem: smykker, klokker, sølvtøy og kontanter. Hus og leiligheter, fabrikker og forretninger ble overdratt til fordel for staten. Berit Reisel var med i Skarpnes-utvalget, et statlig utvalg oppnevnt for å kartlegge hva som skjedde med norske jøders eiendom under andre verdenskrig. Det ble oppnevnt av Justisdepartementet 29. mars 1996. Utvalgets mandat var å «kartlegge hva som skjedde med jødenes eiendeler i Norge under den annen verdenskrig» og «kartlegge hvorledes og i hvilket omfang beslaglagte verdier/eiendeler ble tilbakeført til jødene etter krigen.»

19:00: Lansering av Rabinowitz-arkivet ved Maryon Østhus
Moritz Rabinowitz sine eiendeler ble og beslaglagt. Hans formue ble brukt opp av den tyske okkupasjonsmakten og da hans svigersønn Hans Reichwald ble arrestert i 1942 beslagla lensmannen i Skånevik formuen til hans familie. Forvaltningsansvaret ble lagt til Finansdepartementet, som opprettet «Likvidasjonsstyret for inndratte jødiske formuer». Deler av forretningsarkivet til Moritz Rabinowitz er bevart ved Arquebus krigshistoriske museum.  Maryon Østhus, stedansvarlig og fagkonsulent ved Arquebus, har det siste året ordnet og registrert deler av arkivet, som gir innsikt i forretningene til firmaet M. Rabinowitz fra 1939-1945,

Etter presentasjonen blir det muligheter for publikum til å ta en nærmere titt på deler av arkivet.

 

Finn veien

Se hva som
skjer hos oss