Aktuelt Haugalandmuseet
Hvert år er det mulig for institusjoner som Haugalandmuseet å søke om prosjekt- og utviklingsmidler til arbeid med våre innsamlede privatarkiv. I år fikk museet tilslag på støtte til et 3-årig prosjekt som skal sikre og tilgjengeliggjøre tre forretningsarkiv fra Haugesund.
Dato: 18.12.2024
Haugesund 18.12.2024
Det er forretningsarkivet etter sildeeksportør Oluf M. Olsen og to arkiv etter forretningsmannen Moritz Rabinowitz som er lagt inn i dette prosjektet. Disse regnes som unike arkiv, lite representert nasjonalt, og har potensiale til å være viktige i formidlingen av Haugesunds byhistorie, og for offentlighetens generelle benyttelse.
Det er Arkivverket som har det overordnede ansvaret for den nasjonale politikken på arkivfeltet. Gjennom tildelinger av årlige utviklingsmidler bidrar de til utvikling av arkivsektoren. Dette er av stor betydning for Haugalandmuseet, og vil muliggjøre en raskere behandling av arkiv som trenger ekstra oppfølging, som for eksempel arkiv som ligger isolert i asbeststøv. I neste omgang vil det føre til en raskere offentlig tilgjengeliggjøring av arkivene.
Vi ser frem til å jobbe med særskilt med disse tre arkivene i årene fremover. Det første arkivet etter M. Rabinowitz AS kom inn til Arquebus krigshistorisk museum på 1980-tallet, og strekker seg fra 1930-tallet til 1948. Det andre arkivet etter M. Rabinowitz AS stod i Condor-bygget og kom inn til museet i 2023. Arkivet har for det meste innhold fra tiden etter andre verdenskrig, rundt 1950- og 60-tallet. Begge M. Rabinowitz AS-arkivene er regnskapsarkiv og består blant annet av korrespondanse mellom leverandør og bestiller, men også dokumenter som får frem at Moritz Rabinowitz var en engasjert byborger.
Arkivet etter sildeeksportør Oluf M. Olsen kom inn i 2024 og strekker seg fra tidlig 1900-tallet til slutten av 1950-tallet. Det er et spennende arkiv som viser en aktiv bedrift med blant annet foredling av sild og andre fiskesorter, import av garn fra utlandet for videresalg, og en ekspandering i det internasjonale sildemarkedet.
Vi har tidligere arbeidet mye med det ene arkivet etter M. Rabinowitz AS, men arbeidet fikk en brå stopp etter at det ble avdekket asbest på lagringsstedet. Det blir flott å kunne ta opp igjen dette arbeidet og i tillegg starte arbeidet med enda flere innholdsrike forretningsarkiv, deriblant arkivet etter Oluf M. Olsen AS. Med tildelingen får vi en forsvarlig rengjøring og en mer helhetlig ferdigstilling av de tre nevnte arkivene.
Foto: Haugalandmuseet
For spørsmål, kontakt Maryon Østhus, fagkonsulent arkiv, mobil 452 20 775, mo@haugalandmuseet.no
eller
Grethe Paulsen Vie, avdelingsleder for kulturhistorie og samling,
mobil 48 15 25 09, gpv@haugalandmuseet.no