SONY DSC

Utstilling Haugesund billedgalleri

Aase Texmon Rygh. Evighetens form

Opplev Aase Texmon Ryghs hovedverker i Haugesund Billedgalleri! 

Dato: 22. januar - 19. mars 2017

Åpningstider: Åpningstider: Tirsdag - Lørdag 12-15 og Søndag 12-17
(mandag stengt)

Sommeråpent 2024 (17.06-11.08): Mandag - Søndag 11-15

Sted: Haugesund Billedgalleri, Erling Skjalgssonsgt. 4, 5523 Haugesund

Pris: Voksen billett kr. 70, Honnør/student billett kr. 50, Barn (under 16 år) gratis

–Jeg forenkler for å nå frem til det grunnleggende og eksistensielle, sier AaseTexmon Rygh, som i en alder av 91 år får mer oppmerksomhetnasjonalt og internasjonalt enn noensinne. Vandreutstillingen «Aase Texmon Rygh. Evighetens form», vises nå i Haugesund Billedgalleri. 

Fra ugress til stor nasjonal og internasjonal anerkjennelse
Aase Texmon Rygh (f. 1925) er modernismens «grand old lady» i norsk sammenheng og var den første til å introdusere det norske publikum for abstrakt skulptur i en alder av 27 år. Men selv om hun fikk gode kritikker, fikk hun lenge ingen utsmykningsoppdrag i Norge. – Det var bare ugress det jeg drev med i forhold til det naturalistiske formspråket, fortalte kunstneren i et intervju på NRK i 2015. Senere kom hun i skyggen av mannlige modernister som Arnold Haukeland, som fikk æren for det formspråket hvor Texmon Rygh i realiteten var en pioner. I 2012 var hun representert på den toneangivende kunstmønstringen dOCUMENTA i Kassel og i 2014 viste Nasjonalmuseet i Museet for samtidskunst en omfattende separatutstilling med hennes skulpturer som ble en stor suksess.

Haugesunds første abstrakte skulptur
«Årsaken til at vi her i Haugesund har fått tilbudet om denne flotte utstillingen er at vi har en skulptur av henne i byrommet vårt, og en i samlingen til Haugesund Billedgalleri. Utstillingen gir en unik mulighet for alle til å bli bedre kjent med en av landets mest betydelige kunstnere», sier gallerileder Grethe Lunde Øvrebø.

«I januar t.o.m. mars måned skal skoleelever i vårt distrikt få muligheten til å bli kjent med kunstnerskapet til Aase Texmon Rygh og hennes utvikling fra det figurative til det abstrakte. Vi skal ha workshop hvor elevene skal få ta i bruk hele sitt sanseapparat og lære å se Aase Texmon Ryghs skulpturer gjennom bruk av berøring, musikk, tegning og dans», forteller kunstformidler Martha Ådland.

Bronseskulpturen «B-moment» (1966) står utenfor Haugesund folkebibliotek. Den er Haugesunds første nonfigurative skulptur og et eksempel på Texmon Ryghs mer ekspressive arbeider. En slags vekstform gror opp fra sokkelen og griper omkring seg med en energisk skrubevegelse.

Formannskapet i Haugesund kjøpte skulpturen som ledd i en større plan for utplassering av samtidsskulptur i bymiljøet. Innkjøpet ble møtt med mye motstand og det ble en god del debatt i dagspressen.

Det var heller ikke full enighet om innkjøpet av «Asfaltblomst» (1973) til Haugesund Billedgalleri. Gallerileder Trygve Goa insisterte på at skulpturen burde kjøpes inn og fikk til slutt overtalt innkjøpskomiteen.

Noe mer enn fysiske gjenstander
Utstillingen er sentrert rundt Texmon Ryghs hovedverker; abstrakte evighetsformer i stein som bygger på det matematiske møbiusprinsippet. Prinsippet kan enkelt forklares ved bruk av en papirstrimmel; vri den 180 grader og fest deretter endene sammen. Da vender samme flaten både utover og innover. Skulpturen har ingen begynnelse eller slutt, bakside eller forside og blir et bilde på evigheten.

Møbiusprinsippet
Texmon Rygh har laget fem variasjoner over dette fascinerende prinsippet: enkel, stående, liggende, dobbel og trippel møbius. Alle vises i utstillingen. Vi får også se et lite knippe av hennes tidligere arbeider, hvor hun ennå ikke har løsrevet seg helt fra kroppen som motiv, for eksempel Liggende kvinne i bronse. Arbeidene er tonesatt av flere musikkstykker som har en evighetstematikk. På den måten blir objektene noe mer enn fysiske gjenstander, de blir også formidlere av tanker rundt uendelighet og evighet.

Skulpturene kan berøres
Evighetsskulpturene kan best forstås gjennom å la hånden følge den fysiske steinen. Man vil da oppleve at det ikke finnes noen begynnelse eller slutt. For første gang i museumssammenheng vil nå publikum få mulighet til nettopp dette. Texmon Rygh er opptatt av kroppens forståelse av den tredimensjonale kunsten og opplevelsen av materialet. Det foregår for tiden en mengde forskning på sanselighet og taktilitet i formidlingen av kunst internasjonalt. Nasjonalmuseet ligger med dette prosjektet helt i tet i den såkalte «sanselige dreiningen».

VERNISSASJE – søndag 22. januar kl. 12.00 i Haugesund Billedgalleri.
Haugesund Billedgalleri ønsker hjertelig velkommen til utstillingsåpningen søndag 22. januar kl. 12.00. Gallerileder Grethe Lunde Øvrebø ønsker velkommen og kunstformidler Martha Ådland gir oss en omvisning i utstillingen. Gratis inngang og omvisning for alle!

Foredrag: «Aase Texmon Rygh: Kvinnelig pioner eller bare pioner?»
Haugesund Kunstforening arrangerer KUNSTSUPPE torsdag 9. mars kl. 17.00 i Haugesund Billedgalleri. Vi får et interessant foredrag ved førsteamanuensis i kunsthistorie (UiB) Sigrun Åsebø og deilig suppe fra Lothe Mat- og vinhus. Kr. 100,- pr. person. Alle hjertelig velkommen!

GRATIS omvisning for alle!
Opplev mer – bestill en omvisning! Haugesund Billedgalleri tilbyr også omvisning for bedrifter, foreninger og lag. Tilbudet er gratis! Kontakt kunstformidler Martha Ådland: martha.adland@gmail.com, eller tlf. 411 63 035.

Om Aase Texmon Rygh-utstillingen
Utstillingen er produsert av Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design.
Prosjektgruppe:
Grafisk designer – Geir Henriksen, Blæst design, Konservator – Anja Sandtrø, Kurator formidling og turnelegger – Helga Gravermoen, Kurator utstilling – Line Engen, Logistikk – Ida Strøm-Larsen, Nettverksansvarlig – Helga Gravermoen, Teamleder kommunikasjon og ansvar for digitale medier – Jøran Pecher, Prosjekteier – Per Odd Bakke, Prosjektleder – Ida Strøm-Larsen, Sikkerhetsansvarlig – Einar Stangeland, Digitale medier og tekst – Beate Orten, Presse – Elise Lund, Markedsføring – Charlotte Bull, Turnèutstillingskoordinator – Caroline Søgaard, Utstillingsdesigner – Fredrik Torsteinsen, Torsteinsen Design , Utstillingstekniker – Olav Ringdal

Utstillingsperiode
Utstillingen vises i Kraftsalen i perioden 22.01-19.3.2017
Åpningstider: www.haugesund-billedgalleri.net

Kontaktpersoner
For mer informasjon kontakt gallerileder Grethe Lunde Øvrebø: grethe.lunde.ovrebo@haugesund.kommune.no eller tlf. 52 74 41 80/ 90 88 16 65.

Kunstformidler Martha Ådland: martha.adland@gmail.com, eller tlf. 411 63 035.

Lærerveiledning

Formidlingsbrosjyre

Fotodokumentasjon: Gunvor Saltvik og Nasjonalmuseet/Annar Bjørgli

Finn veien

Se hva som
skjer hos oss