last ned (1)

Aktuelt Haugalandmuseet

Den store dagen

Brudekjoler

Dato: Desember 2021

Bryllup er en stor dag og som planlegges i lengre tid, slik at dagen skal bli perfekt. Det er mange detaljer som skal på plass, fra vielsessted til festlokaler, mat og pynt – og ikke minst brudekjolen. Bruden i sin hvite kjole får stor oppmerksomhet og det brukes tid og krefter på å finne den perfekte kjole. Brudekjolenes utseende skifter med de gjeldende moteretningene og bryllupsfotografiet er en god kilde til å studere de endringer i brudemoten. Mimregruppa ved Haugalandmuseet har gjort nettopp dette og har delt kunnskapen sin med oss i den digitale fortellinga Brud i glass og ramme. 

 Museets tidlige bryllupsfotografier viser at det var vanlig med kulørte eller svarte kjoler i siste halvdel av 1800–tallet. Hvite kjoler kom på moten rundt 1900, og avløste etter hvert den svarte kjolen.  

Foto: 

Bryllupsbilde av Ole Jakobsen Norevaage og Bertha Serine Thomine Jakobsen fra 1890. 

   MHB-F.010558, Haugalandmuseet. 

 Den hvite brudekjoler ble normen og var mer eller mindre enerådende fram til 1970. Brudemoten fulgte den generelle mote og kjolens lengde og snitt har variert. Store begivenheter har også vært med på å påvirke hvordan en brud ønsket å se ut. Mange lot seg inspirere av prinsesse Märthas bryllup, da hun giftet seg med kronprins Olav den 21. mars 1929.  I etterkant var det mange som valgte brudebukett med liljer og hadde et slør som var trukket godt ned i pannen, akkurat som prinsessens. Brudekjolene derimot skilte seg fra Märthas skreddersydde korte kjole. Kjolene på 1930-tallet ble lengre og en slank silhuett var idealet.  

 

 

Kronprins Olav og Prinsesse Märtha sitt bryllupsfoto. Märtha hadde et slep på hele fire meter.

 Foto: Ernst Rude, enerett Mittet & Co. AS, Nasjonalibiblioteket. 

Det var sydamer og hjemmesyerske som laget brudekjolene. Disse fikk etter hvert konkurranse av forretninger som påtok seg søm av kjoler i materialer og fasonger etter kundes ønske. Etter hvert kunne de også tilby ferdigsydde brudekjoler. I den digitale fortellinga Brud i glass og ramme kan du høre mer om noen av syerskene i Haugesund og skifte i brudemoter i perioden 1930-1960.