Ellen Solberg Holde sammen, 2021

Utstilling Haugesund billedgalleri

Ellen Solberg | Refleks

Arrangør: Haugesund kunstforening

Dato: 19. februar - 21. mars

Åpningstider: Åpningstider: Tirsdag - Lørdag 12-15 og Søndag 12-17
(mandag stengt)

Sted: Haugesund Billedgalleri, Erling Skjalgssonsgt. 4, 5523 Haugesund

Pris: Voksen billett kr. 70, Honnør/student billett kr. 50, Barn (under 16 år) gratis

Ellen Solberg – REFLEKS (grafikk, skulptur)

sal 2

Ellen Solberg sin utstilling består av små skulpturer som kommenterer faktiske hendelser i dagens samfunn. Mennesker på flukt over grenser, på flukt fra krig, sult, fattigdom eller politisk undertrykking. Arbeidene setter søkelys på vårt forhold til flyktninger, andre fremmede og oss selv. I tillegg til skulpturer viser hun også grafiske arbeider.

«For lenge siden, i 2015, var det tydelig for oss i Vesten at det var en redsel i folk som kom fra steder hvor de var blitt utsatt for redselsfulle handlinger. Som billedkunstner hadde jeg et redskap til å formidle og speile de som flyktet.» Ellen Solberg

 Ellen Solberg ønsket å gi en visuell form til den type reduksjon flyktningene utsettes for, og i årene etter har hun fortsatt arbeidet med å belyse hendelser som reduserer individets egenverdi. Verkene refererer til konkrete handlinger i vår samtid. Ikke som referat, men som gjenskinn fra vår samtid. Derfor har hun valgt tittelen REFLEKS til utstillingen, nettopp for å understreke betydningen av refleksjon tilbake til betrakteren.

Ellen Solberg holder til i Rygge og har utdanning fra Vestlandets kunstakademi 95-99. Hun har i flere år fulgt migrasjonsmønstre og forsøkt å skildre enkeltmenneskene i hendelsene. Hun former sine små mennesker i lufttørket leire, -de er «kopier» av virkelige mennesker. Solbergs varme fargerike skulpturer synliggjør enkeltindividene og står som en kontrast til den kalde transkulturelle ignoransen overfor folket på flukt.

Verket «På grensen» ble til etter et bilde i avisen. Et bilde av 30 000 syrere som sto fast i ingenmannsland på grensen til Jordan: «Kontrasten til der jeg satt og beskuet dem, fra et varmt kjøkken med bordet fylt av mat i et av verdens lykkeligste land, kan knapt bli større. Jeg ble fylt av vemmelse og ubehag. … Jeg bestemte meg for å vise dem fram. Ta dem ut av bildet. Jeg begynte med å lage de jeg så klarest», forteller Solberg.

Utstillingen viser mennesker som er hentet ut av mediebilder, som for eksempel migranter på motorveien fra Danmark til Sverige i verket «Gående folk», båtflyktninger på vei fra Afrika til Europa i verket «Blå oppbevaringsboks» og migranter som syklet over grensen i Storskog høsten 2015, i verket «Over Storskog».

Utstillingen er støttet av Bildende kunstneres vederlagsfond.

Les mer om Ellen Solberg:

https://www.instagram.com/ellenkarinesolberg/

https://www.facebook.com/profile.php?id=100005924416188

Følg Haugesund kunstforening på hjemmesiden: www.haugesund-kunstforening eller Facebook

Les Haugalandmuseets smitteverntiltak

Finn veien

Se hva som
skjer hos oss