1

Aktuelt Haugalandmuseet

Fredagsgløtt fra samlingene!

Ei barnejakke fra Bokn - I dag er det enkelt å kjøpe klær i butikker eller til og med fra sofaen via nettet. Men det har ikke alltid vært slik: I tidligere tider ble klærne tatt vare på og gitt omsorg i mange år, fordi det var mindre produksjon av klær og det var veldig dyrt, derfor måtte plagget vare lengre for den som eide det.

Dato: 30.JUNI.2023

Skjortekrager og mansjetter ble vendt på vrangen og sydd på igjen, hull i silkestrømper ble omhyggelig sydd sammen, helt usynlig. Sokker ble stoppet og lapper ble sydd på klærne. Hvert plagg hadde minst to eller tre levetider, ofte med svært forskjellige uttrykk. Gjenbruk var en utbredt skikk.

I samlingene til Haugalandmuseet ser vi mange eksempler på dette. I dag viser vi denne slitte barnejakka som et godt eksempel på skikken med å gjenbruke klær.

En kjærlig mor har kanskje sydd de forskjellige delene av jakka med plaggrester fra en voksen i familien. Hun har tatt ut de beste stykkene fra det brune stoffet fra en dress og videre dongeriforet fra en arbeidsbukse. Hun har sydd knappestolpe i silke fra et slips og brukt 5 forskjellige knapper. Kanskje fordi hun ikke hadde flere like? Eller kanskje hun til og med valgte knappene i den hensikt å lage et sjarmerende og kreativt plagg? Til slutt har hun strikket mansjettene med brunt garn og det ble ny jakke til en glad gutt!

Denne lille jakken er en del av et sett med tekstilgjenstander fra Bokn bygdemuseum som nå sjekkes og behandles av Haugalandmuseet. Jakken har ligget i en kommodeskuff i mange år, og har dessverre fått et møllangrep. Klesplagget behandles ved frysing for å drepe både egg etter møll og larver, deretter støvsuges jakken forsiktig for å fjerne rusk og avsetting av insekter. Nå dette er gjort, er den klar til å bli fotografert og katalogisert.