Fra Haugesjøen (ukjent datering) av Thorbjørn Øritsland. Testamentarisk gave i 2016.

Aktuelt Haugesund billedgalleri

Fredagsgløtt fra samlingene!

Kunstmuseet Haugesund billedgalleri er 50 år i 2023!

Dato: 07. september 2023

«Fredagsgløtt fra samlingen» – kunst

I tillegg til innkjøp av kunst, har museet også vært forunt en rekke testamentariske gaver opp gjennom årene. I 2016 fikk museet maleriet “Fra Haugesjøen” av Thorbjørn Øritsland i gave fra en privatperson.  

Maleriet er ikke datert, men om vi antar at kunstneren laget skisser til motivet eller malte på stedet, så kan bildet være malt en gang før 1954. I motivets bakgrunn skimter vi den gamle trebroen over til Hasseløy. Vippebroen fra 1874 ble erstattet av dagens bro i 1954. 

Thorbjørn Øritsland rakk å feire 100-års dag før han gikk bort samme år, i 2013. Han huskes som en stillferdig og behagelig mann, og hans rolige og balanserte vesen gjenspeilte seg i kunsten hans. 

Øritsland var en dyktig tegner og en fin kolorist, noe han fikk uttrykt i de mange portrettene og landskapsbildene sine. Motivene hans har et lett forenklet figurativt formspråk og han lot seg inspirere av impresjonistiske og ekspresjonistiske stiltrekk fra fransk kunst. Han var stort sett selvlært, men gikk i en periode i lære hos malerne Norvald Valand og Knut Kvane.  

Thorbjørn Øritsland hadde en “lydlig” måte å sette punktum for et nytt bilde. Hver gang et maleri var ferdig satte han seg til pianoet og lot fingrene stemme i en munter fanfare. Punktum! – for så å gå videre til et nytt prosjekt.  

 Originalen kan du se i Haugesund billedgalleri! Velkommen!

Fra Haugesjøen (ukjent datering) av Thorbjørn Øritsland. Testamentarisk gave i 2016.

 

 

 

 

 

 

 

______________________________________________________________________

Haugesund billedgalleri 50 år (1973-2023)

I 2023 er det 50 år siden Haugesund billedgalleri ble opprettet som kunstmuseum. Museets samling er mangfoldig og inneholder i overkant av 2 700 kunstverk.  I serien «Fredagsgløtt fra samlingen» løfter vi fram verk fra samlingen fra de ulike tiårene museet har eksistert.