Rabinovitz_20231017_09 (002)

Aktuelt Haugalandmuseet

Fredagsgløtt fra samlingene!

Haugalandmuseet bevarer og forvalter forretningsarkivet etter Moritz Rabinowitz. Arkivet byr på mange spennende dokumenter fra 1930-tallet til slutten av 1940-tallet. Blant alle kvitteringer og faktura dukker det stadig vekk opp billag som kan fortelle oss mer om Mortiz Rabinowitz sitt liv og om firmaet M. Rabinowitz AS.

Dato: 27.oktober 2023

Denne fredagen vil vi gjerne trekke frem en kjøps- og salgskontrakt fra 1937, der Moritz Rabinowitz selger én bil og kjøper en ny bil hos en bilforhandler i Haugesund. Moritz Rabinowitz var en entusiast når det gjaldt biler, gjerne av den typen som kunne gå litt fort. I tillegg hadde han selvsagt god bruk for biler når han skulle til sine butikker, særlig den i Odda og  i Sauda.

I denne kontrakten ser vi at Moritz har solgt sin Nash Lafayette med skiltnummer L-7123 og han bestilte så en Studebaker Comander 1938 fra Amerika, hvorav farge skulle være etter ønske. Det er muligens denne bilen vi ser på bildet nedenfor, (MHB-F.011105) hvor Moritz står ved siden av. Vi ser bakenden av bilen, som har en form som kan sies å ligne en Studebaker Comander, men den karakteristiske fremparten ser vi ikke, noe som hadde hjulpet på identifiseringen av bilmerket.

Moritz eide også en Chevrolet varebil som ble brukt til å kjøre varer til butikkene i distriktene. Den er avbildet på bildet nedenfor (MHB-F_HR-L-022), tatt på Rådhusplassen i Haugesund. Han eide også flere tråsykler og minst én motorsykkel. Bilene og syklene ble sannsynligvis brukt videre i driften av selskapet etter at Moritz Rabinowitz var tatt til fange, i hvert fall har vi ikke til nå, funnet de av hans biler med kjente registreringsnummer, i listene over beslaglagte kjøretøy på Haugalandet.

Det hadde vært interessant å vite mer om disse to bilene som dere ser  på bildene, samt bilen som han solgte, nevnt i kontrakten. Hvis noen vet noe mer om bilene eller om syklene, eventuelt har flere foto eller historier; så er vi veldig interessert i å komme i kontakt med deg for informasjon. Send gjerne en e-post til post@haugalanmduseet.no