HBH.00509 Malerpaletten til Hjalmar Johnssen. Foto: Haugalandmuseet

Aktuelt Haugesund billedgalleri

Fredagsgløtt fra samlingene!

Kunstmuseet Haugesund billedgalleri er 50 år i 2023!

Dato: Januar 2023

«Fredagsgløtt fra samlingen» – kunst

I 1973, samme år som kunstmuseet Haugesund billedgalleri ble opprettet, gav Haugesund kunstforening et flott portrett malt av Fredrik Kolstø (1860-1945) i gave til museet.

Portrettet er av kunstneren Hjalmar Johnssen (1852-1901). Johnssen bodde en tid i Haugesund, og sammen med Fredrik Kolstø startet han en kunstforening, i 1883. Kunstforeningen eksisterte noen år, men da de to kunstnerne forlot byen forsvant også grunnlaget for å drive foreningen. 30 år etter, i 1913, ble Haugesund kunstforening stiftet og er fortsatt i drift den dag i dag.

Hjalmar Johnssen malte en rekke motiver fra steder langs kysten, og han har også fått æren av å oppdage Gamle Skudeneshavn som kulturminne og malerisk motiv. Museet har flere arbeider av Hjalmar Johnssen som du kan se på DigitaltMuseum.no.

I kunstsamlingen finnes ikke mye kunstnermateriell, men vi har paletten til Hjalmar Johnssen. Malerpaletten har han brukt til å blande og tynne ut fargene, men også til å øve seg på ulike motiv. Her finnes landskap, fyrtårn og tall, dekorativt malt på paletten.

Originalene kan du se i Haugesund billedgalleri! Velkommen!
Kilder: Hagemann, Sonja; Sørensen, Einar; Thue, Oscar: Hjalmar Johnssen i Norsk kunstnerleksikon på snl.no. Hentet 24. januar 2023 fra https://nkl.snl.no/Hjalmar_Johnssen

_______________________________________________________________________

Haugesund billedgalleri 50 år (1973-2023)

I 2023 er det 50 år siden Haugesund billedgalleri ble opprettet som kunstmuseum. Museets samling er mangfoldig og inneholder i overkant av 2 700 kunstverk.  I serien «Fredagsgløtt fra samlingen» løfter vi fram verk fra samlingen fra de ulike tiårene museet har eksistert.