HBH.01049 kopi

Aktuelt Haugesund billedgalleri

Fredagsgløtt fra samlingene!

Kunstmuseet Haugesund billedgalleri er 50 år i 2023!

Dato: April 2023

«Fredagsgløtt fra samlingen» – kunst

I forbindelse med OL på Lillehammer i 1994 ble det laget en vandreutstilling av grafisk kunst, som en del av kulturprogrammet under Vinter-OL. Utstillingen hadde norsk natur som tema og presenterte 200 arbeider av 26 norske kunstnere. Utstillingen ble vist i mer enn 100 norske kommuner fra februar 1993 til februar 1994. Fra utstillingen kjøpte kunstmuseet arbeider fra sentrale kunstnere med tilknytning til kyst-Norge som; Ørnulf Opdahl, Marianne Heske og A K Dolven.

A K Dolven (f. 1953, bosatt på Kvalnes på Vestvågøy i Nord-Norge og London) er en av Norges fremste samtidskunstnere, med en omfattende internasjonal karriere. Med utgangspunkt i egen kropp, egne erfaringer og omgivelsene hun virker i, tar hun opp allmennmenneskelige tema i sin kunstpraksis. Arbeidene preges ofte av en rå enkelhet, med spor av en prosess. Uttrykket er nakent og direkte, og hun lykkes med å skape en balanse mellom verkenes materialitet og eksistensielle innhold.

A K Dolven er kjent for tvetydigheten i arbeidene sine. De er sjeldent enkle og lesbare fortellinger, men gir mer glimt inn i noe som vi som betraktere kan fantasere og gruble videre på.

Kilder: Haverkamp, Frode Ernst: Anne Katrine Dolven i Store norske leksikon på snl.no. Hentet 20. april 2023 fra https://snl.no/Anne_Katrine_Dolven

Originalene kan du se i Haugesund billedgalleri! Velkommen!

A K Dolven: «I Jeg elsker deg», 1992, serigrafi. Foto: Haugalandmuseet
A K Dolven: «II Jeg elsker deg», 1992, serigrafi. Foto: Haugalandmuseet

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

______________________________________________________________________

Haugesund billedgalleri 50 år (1973-2023)

I 2023 er det 50 år siden Haugesund billedgalleri ble opprettet som kunstmuseum. Museets samling er mangfoldig og inneholder i overkant av 2 700 kunstverk.  I serien «Fredagsgløtt fra samlingen» løfter vi fram verk fra samlingen fra de ulike tiårene museet har eksistert.