IMG_8665

Aktuelt Haugalandmuseet

Fredagsgløtt fra samlingene!

Sild, telemarksroser og konservering av dører! I forbindelse med restaureringsarbeidet i Derikhuset ble det utført konservering av to rosemalte dører. Dørene er malt i "telemarkstil", og ble sannsynligvis malt av omreisende malere under det store sildefisket utenfor Skudeneshavn i perioden 1830-1850. 

Dato: 19.05.2023

Konserveringen av dørene ble gjennomført i samarbeid med Museumstjenestene i Rogaland. Over den ene døra i Derikhuset er årstallet 1844 malt – og vi kan med ganske stor sikkerhet si at en telemarking har besøkt Derikhuset og dekorert dørene der.

De langveisfarende rosemalerne var håndverksspesialister med malerbøker og skillingstrykk i skreppa si, og ble på denne måten formidlere av motiv og ideer i lokalsamfunnet de besøkte. Du kan lese mer om rosemalingen i denne saken fra 2022: https://haugalandmuseet.no/arrangement/vi-forsker-pa-rosemaling-sild-og-telemarksroser/

Begge dørene har dekorative motiv bare på den ene siden, inn mot finstua. På baksiden – mot gang og sovekammers, er de malt i én farge: Rødbrun mot gangen og hvit mot kammerset. Ved første øyekast var malingen på begge dørene i god tilstand, men videre undersøkelser avslørte at dørene trengte behandling. Denne ble utført i tre trinn: Rengjøring, konsolidering og beskyttelse.

Vi begynte med en forsiktig tørrensing med svamp, etterfulgt av lett støvsuging. Malingenhadde flere felter med avskalling, og det var behov for «konsolidering» for å feste pigmentet til underlaget. Til slutt ble det påført et beskyttelseslag med naturlig oljevoks.

Målet med konserveringsarbeidet var å ta vare på patinaen i dørene, men «gjenopplive» overflater og farger. Slik tar vi vare på rosemalingen i dørene, samtidig som de blir beskyttet og gitt et langt liv – til glede for fremtidige generasjoner.