J.T. Rafdal, Mot Flokatveitnuten 280x180

Utstilling Haugesund billedgalleri

Jan Terje Rafdal – Den store stillheten

Arrangør: Haugesund kunstforening

Dato: 14. februar - 15. mars 2020

Åpningstider: Åpningstider: Tirsdag - Lørdag 12-15 og Søndag 12-17
(mandag stengt)

Sted: Haugesund Billedgalleri, Erling Skjalgssonsgt. 4, 5523 Haugesund

Pris: Voksen 70,- Honnør/Student 50,-, barn gratis

Jan Terje Rafdal – Den store stillheten

Sal 1

Det er 15 år siden forrige gang Jan Terje Rafdal hadde separatutstilling i Haugesund kunstforening, så dette gleder vi oss til! Utstillingen vil vise et stort utvalg av landskap i større format, inkludert et motiv får Løkjelsvatnet i Etne. Maleriet er et triptyk (i tre deler) på 150 x 390 cm. Dette er det største enkeltverket kunstneren har utført. Rafdal viser også malerier, kulltegninger og grafikk produsert de siste årene.

Landskap i sakte endring

Til utstillingen har Jan Terje Rafdal tatt utgangspunkt i en begrenset tidsperiode på våren, nemlig snøsmeltingen. Om våren endrer vær, vind og lys landskapet raskt. Den ene dagen ligger fjellet snødekket og badet i lys, neste dag har regn og vind omskapt landskapet til et flekkete spill i grått og svart. Kunstneren har lenge vært fascinert av mønster og abstrakte former som oppstår i kontrasten mellom snø, fjell og bar mark. Med dette som utgangspunkt var Rafdal forberedt på at det kunne resultere i et uttrykk med sterk abstraksjon, men serien tok etter hvert en mer figurativ retning. Kanskje er det kunstnerens sterke tilknytning til stedene som gjør at motivene utviklet seg mot det konkrete?

De langsomme endringene i naturen er formet av enorme krefter og viser igjen som spor skrevet inn i landskapet. I kontrast til denne langsomheten står vårt menneskelige behov for stadig å endre omgivelsene rundt oss, erobre land, bygge byer og infrastrukturer. Noe av det vi endrer vil etter kort tid bli visket ut av naturen. Andre spor vi etterlater oss har potensiale til å bli stående i det uendelige. Årstidene følger sin egen syklus og former også landskapet på sin måte. «Å betrakte et fjellandskap er en slags tidsreise der en ser en del av verden som er så godt som helt upåvirket av oss», sier Jan Terje Rafdal. «Fjellene på bildene er det samme som møtte de menneskene som levde her etter den siste istida og framover.»

Landskap i sakte endring – en verden i rask endring, er et underliggende tema i alle kunstverkene til Jan Terje Rafdal.

Jan Terje Rafdal (f. 1974, Etne) har kunstutdanning fra Bath Spa University i England. Han har hatt en lang rekke separat- og kollektivutstillinger. Rafdal er innkjøpt til Haugalandmuseet-Haugesund billedgalleri og til flere offentlige bygg bla. Statsministerens kontor. Mer informasjon om kunstneren: https://rafdal.net/2020/01/20/haugesund-billedgalleri/

Finn veien

Se hva som
skjer hos oss