SYMBIOSE (LAV) 2018 detalj foto Stina Glømmi

Utstilling Haugesund billedgalleri

Anne Stabell – «Den langsomme veien gjennom skogen og hjem»

Arrangør: Haugesund kunstforening

Dato: 13. november - 13. desember 2020

Åpningstider: Åpningstider: Tirsdag - Lørdag 12-15 og Søndag 12-17
(mandag stengt)

Sommeråpent 2024 (17.06-11.08): Mandag - Søndag 11-15

Sted: Haugesund Billedgalleri, Erling Skjalgssonsgt. 4, 5523 Haugesund

Pris: Voksen billett kr. 70, Honnør/student billett kr. 50, Barn (under 16 år) gratis

Anne Stabell – Den langsomme veien gjennom skogen og hjem – vevnader

Sal 1

Direkte fra Høstutstillingen i Oslo til Haugesund! Kunstneren Anne Stabell viser sine vakre vevnader i storsalen i Haugesund billedgalleri.

 «Det er som å komme hjem når hendene arbeider i veven», sier kunstneren Anne Stabell og fortsetter: «Bevegelsene sitter i kroppen, alt faller på plass. Arbeidet med trådene får min verden til å henge sammen, slik renning og innslag henger sammen. Fargen på renningen danner en klang av grunntoner, den jevne avstanden mellom trådene setter takten for innslagenes rytme og melodi. Og tiden det tar å veve er en selvfølgelig del av helheten.»

Skogsmotivet har bakgrunn i det tyske begrepet Waldeinsamkeit, som beskriver en helt spesifikk følelse, – følelsen man kan få når man er alene i skogen og opplever seg i ett med den. Ordet kan ikke oversettes direkte, men kan sammenliknes med ord som blir brukt for å beskrive følelsen av å være i ett med universet. Så som; ensomhet, meditasjon, uendelighet, fred, kjærlighet. For Anne Stabell beskriver begrepet godt hvordan hun selv forholder seg til det å være i naturen, og hva hun ønsker å formidle gjennom teppene. I de vevde tekstilene er dessuten skogen helt konkret til stede, gjennom at garnet er farget med planter samlet underveis på turer i kjente og ukjente landskap.

Det første teppet Sommerskog (2018) har gule grunntoner, – farger fra sommerens eik, svartor, lyng og reinfann. Sommerlyse gule toner. Motivet er flyktige impresjoner av sommerskog, – transparente vekster av gult ullgarn, med vevde mellomrom av hvit, blank nylontråd. Dette verket ble vist og solgt på Høstutstillingen i Oslo i år. Det andre teppet Symbiose(Lav) har ullrenning farget med lav, og innslag som veksler mellom hvit, gyllen og sølvgrå nylon, farget med lav og gran. Motivet er sammensatt av flere sirkelformede lavarter. Det tredje viser lette grener hvor løvet har sluppet taket og ligger som et teppe på bakken; – det fjerde har et sammensatt nettverk av røtter som utgangspunkt. Teppene har naturens rytmer og farger, vekslinger og mønstre som tema.

I tillegg til de store arbeidene viser Anne Stabell en serie med små transparenter. Garnet til hver av disse planteportrettene er farget med én plantesort fra ett bestemt sted, det være seg hjemme eller på reise. Disse små vevnadene rammes inn og presenteres som en samling, – Herbarium Tinctorum -, med kart og katalog som viser hvor og når hver enkelt plante er funnet. Bildene selges hver for seg.

Til Herbarium Tinctorum hører også et arkiv med fargeprøvekort, samlet i et spesiallaget treskrin. Arkivet inneholder til nå ca. 120 kort med et mangfold farger fra forskjellige planter som kunstneren har samlet og/eller dyrket forskjellige steder i Europa. Arkivet skal etter hvert kompletteres med fotografier av plantene, delvis også pressede planter. Og samlingen skal naturligvis utvides med nye vekster fra flere steder.

Utstillingsprosjektet utvides og justeres stadig, med tilskudd av nye verk, og nye måter å montere på.

Anne Stabell (f. 1958) bor og arbeider i Skien og delvis i Husum/ Tyskland. Hun er utdannet ved Statens Håndverk og kunstindustriskole (1979-1983). Stabell kan se tilbake på en lang rekke separat- og kollektivutstillinger i inn- og utland. Hun har utført mange utsmykkingsoppdrag, har arbeidet som konsulent for en rekke offentlige utsmykninger og har vunnet flere priser for arbeidene sine.

 

Følg Haugesund kunstforening på Facebook

Finn veien

Se hva som
skjer hos oss