Ingrid Haukelidsaeter

Utstilling Haugesund billedgalleri

Ingrid Haukelidsæter – Flamenco Sketches

Arrangør: Haugesund kunstforening

Dato: 9. juni - 2. august 2020

Åpningstider: Åpningstider: Tirsdag - Lørdag 12-15 og Søndag 12-17
(mandag stengt)

Sted: Haugesund Billedgalleri, Erling Skjalgssonsgt. 4, 5523 Haugesund

Pris: Voksen 70,- Honnør/Student 50,-, barn gratis

H A U G E S U N D   K U N S T F O R E N I N G

9.6-2.8.2020

Haugesund kunstforening har gleden av å endelig kunne åpne dørene til utstillingen Flamenco Sketches av Ingrid Haukelidsæter, fra og med tirsdag 9. juni til og med søndag 2. august. Velkommen til kunstopplevelser i Haugesund billedgalleri!

Verkliste

Ingrid Haukelidsæter – Flamenco Sketches

Sal 1

Ingrid Haukelidsæter (f. 1968) fra Stavanger, er kjent for sine abstrakte malerier i klare, modige farger og med store bevegelser i motivene. Vekslingen mellom gjentakelser og kontraster danner harmoniske, og spennende komposisjoner. Til utstillingen i Haugesund billedgalleri har hun med seg sine nyeste arbeidene. De monumentale arbeidene har åpnet for muligheten til å gjengi store bevegelser og til en tidkrevende fordypning i dialog med malerilerretene.

Haukelidsæter har kalt utstillingen for «Flamenco Sketches». Tittelen samsvarer med det femte musikkstykket på Miles Davis sitt 1959 album «Kind of Blue».  Nettopp «Flamenco Sketches» er et godt eksempel på den nye og eksperimentelle måten å komponere på som ble introdusert i denne plateutgivelsen. Jazzstykket har ingen skrevet melodi, men er definert av en samling av akkorder som det improviseres rundt. Musikerne, som vekslet mellom å være solister, var helt avhengige av å lytte til hverandre for å få improvisasjonene til å fungere sammen som en helhet.

«Farge er en kraft som direkte påvirker sjelen» sa Wassily Kandinsky. Han var blant de første kunstnerne i Europa som laget et helt abstrakt maleri i 1912. Kandinsky kalte sine abstrakte fargesterke malerier for komposisjoner, og hentet inspirasjon fra musikk. Musikk og farger består fysisk av henholdsvis bølger av lyd og lys som primært oppfattes via ører og øyne. Kandinsky oppholdt seg i München mens han eksperimenterte seg frem til sine første abstrakte fargekomposisjoner. I den samme kunstmetropolen skrev også August Endell sin nye kunstteori (1896) hvor dette utdraget er hentet:

«Men den som har lært seg å henge på de visuelle inntrykkene helt uten assosiasjoner, uten noen slags baktanker, den som bare én gang har merket seg formenes og fargenes følelsesmessige virkninger, kommer med dette til å finne en aldri uttørket kilde til eksepsjonell og uant nytelse. I selve verket åpner nemlig en helt ny verden seg.»

I Ingrid Haukelidsæters malerier er det fargene som i sammen spiller hovedrollen, men sentralt er også måten fargene er påført lerretene. Bildet har et stumt språk, men taler til deg direkte gjennom sin billedlighet. Det som synliggjøres i billedet, dersom du gir det din oppmerksomhet.

«The mystery of the world is the visible, not the invisible» (Oscar Wilde in a letter.)

Haukelidsæter arbeider både med maleri og grafikk. Hun har hatt flere separatutstillinger, blant annet ved Galleri Sult og Galleri Neo i Stavanger, Galleri Briskeby i Oslo og Atelier Lofoten i Svolvær. Hun er utdannet ved Kunsthøgskolen i Rogaland, 1990-92 og Villa Arson Nice, L’École International d’Art et Recherche, 1988-90. Ingrid Haukelidsæter er innkjøpt av Kunst på Arbeidsplassen, Royal Caribbean International og Stavanger Kunstmuseum.

Finn veien

Se hva som
skjer hos oss