hbh_01655-4d

Aktuelt Haugesund billedgalleri

Månedens høytrykkskunstner – april | Ørnulf Ranheimsæter

Haugesund billedgalleri viser pasjonsbilder inn mot påskehøytiden

Dato: april 2022

«Pasjonsengel» (ca. 1970) og «Oppstandelse» (ca. 1970), av Ørnulf Ranheimsæter

Månedens høytrykkskunstner – april

Månedens høytrykkskunstner er Ørnulf Ranheimsæter med trestikkene: Pasjonsengel og Oppstandelse, begge fra omkring 1970.

Ørnulf Ranheimsæter gjorde seg bemerket som tegner, grafiker, bokkunstner, forfatter og lærer ved Statens Håndverks- og Kunstindustriskole (SHKS).

Han brukte en livlig skjæreteknikk, hvor snittene ble samlet i mønsterdannende systemer, noe som framhever det stiliserte i motivbehandlingen, skriver kunsthistoriker Sidsel Helliesen.

Det stiliserte formspråket baseres på en realistisk observasjon av den sette virkeligheten og bildets fortelling innordnes dekorativt i en stram komposisjon. Intet er tilfeldig i Ranheimsæter sine arbeider. Uttrykksform og innhold er tett forbundet.

Arbeidene er særtrykk fra boka «De fire evangelier», utgitt av Dreyer forlag i 1970.

Kunstverket ble gitt i gave av Ola Tjørhom i 2008 og inngår i Tjørhom-samlingen. Haugesund billedgalleri inviterer deg til å oppleve de flotte trestikkene i april måned!

Ørnulf Ranheimsæter: Pasjonsengel, ca. 1970, tontrestikk, 237 x 195 mm
Ørnulf Ranheimsæter: Oppstandelse, ca. 1970, trestikk, 250 x 200 mm

 

I serien Månedens tresnittkunstner presenterer vi kunstnere representert i Haugalandmuseets samling, som arbeider i teknikken høytrykk (tresnitt, trestikk eller linoleumssnitt).