Etnefjellene, våren 1950. Ukjent / Haugalandmuseet

Aktuelt Arquebus krigshistorisk museum

Ny artikkel på Digitalt Museum: Milorg og flyslippet i Etnefjella

Vi presenterer en rekke artikler fra dokumentasjons- og samlingsarbeidet i Haugalandmuseet. Denne gang ser vi nærmere på flyslippet i Etnefjella høsten 1944. Under andre verdenskrig ble det arrangert flere flyslipp i vår region, ett av disse var flyslippet i Etnefjella, nærmere bestemt på Vaula-vidden. For å organisere dette var ledelsen i Milorg Distrikt: D-20.1. tungt representert og mange ungdommer bidro for å få flyslippet realisert, mange fikk heller ikke vite nøyaktig hva de bidro til.

Dato: 12.04.2023

Milorg og flyslippet i Etnefjella

Men èn gruppe fikk vite hva de skulle være med på, og disse visste om hverandre. Det  var «flyslippgjengen». Denne gjengen skulle lyse opp Vaula-vidden med lyktene sine, gjemme smuglervarene i fjellet, for så å frakte våpen fra flyslipp-lasten ut til Haugesund.

Mange av gjenstandene fra flyslippet på Vaulavidden i Etnefjella er i dag utstilt på Arquebus krigshistoriske museum i Tysvær kommune. Der er det tillaget en scene som skal forestille åpningen av containerne sluppet fra flyene i akkurat dette flyslippet. Mange av de originale forsyningene fra containerne og mye av det originale utstyret de pakket med seg for oppdraget, er utstilt i denne scenen. Også noe personlig utstyr, blant annet Maskinpistolen (STEN MK II) og armbindet til gruppesjef Rolf K. Oftedahl er utstilt. En av brudekjolene, som er utstilt ved museet, er laget av en silkefallskjerm fra flyslippet i Etnefjella.

Les hele artikkelen på Digitalt Museum

Etnefjellene, våren 1950. Foto: Ukjent / Haugalandmuseet