SONY DSC

Utstilling Haugesund billedgalleri

Tresnitt, trestikk, linoleumssnitt

Tjørhom-samlingen

Dato: 15. januar - 7. februar 2016

Åpningstider: Åpningstider: Tirsdag - Lørdag 12-15 og Søndag 12-17
(mandag stengt)

Sted: Haugesund billedgalleri, Erling Skjalgssonsgt. 4, 5523 Haugesund

Pris: Voksen billett kr. 70, Honnør/student billett kr. 50, barn (under 16 år) gratis. Medlemmer i Haugesund kunstforening gratis inngang.

Tjørhom-samlinger kommer ut i bokform! Over tre hundre grafiske verk er gjengitt i en omfattende katalog. Boken inneholder også flere artikler av bla. pensjonert seniorforsker ved Nasjonalmuseet Sidsel Helliesen, kunstsamler og giver Ola Tjørhom, og redaktør Grethe Lunde Øvrebø. I forbindelse med lanseringen av boken vises også et lite utvalg fra Tjørhom-samlingen i storsalen i Haugesund Billedgalleri.

Tjørhom-samlingen blir tilgjengelig for alle kunstinteresserte. Kunstmuseet Haugesund Billedgalleri og trykkeriet HBO i samarbeid om bokutgivelse.

Haugesund Billedgalleri har samarbeidet med Haugesund Bok & Offset (HBO) om utgivelse av en fullstendig katalog over Tjørhom-samlingen. I 2008 gav kunstsamleren Ola Tjørhom over 300 kunstverk av norske og internasjonale kunstnere i gave til Haugesund Billedgalleri/ Haugesund kultur og festivalutvikling KF – nå presenteres samlingen i bokform.

Tjørhom-samlingen i Haugesund Billedgalleri
Det skjer ikke ofte at kunstmuseet Haugesund Billedgalleri mottar så omfattende donasjoner som Tjørhom-samlingen. Samlingen består av 322 kunstverk (i teknikkene tresnitt, trestikk og linoleumssnitt), og var i sin tid regnet som Norges største private samling av høytrykk.

Høytrykk er den eldste formen for trykketeknikk. Teknikken ble først tatt i bruk i Kina, før den mange hundre år senere kom til Europa. Tresnittets blomstringstid var fra 1500-tallet av, og fikk et høydepunkt nasjonalt og internasjonalt med Edvard Munch, og den tyske ekspresjonismen på begynnelsen av 1900-tallet.

Samlingen av høytrykk utgjør et av tyngdepunktene i Billedgalleriets kunstsamling. Det første tresnittet som ble kjøpt inn var «Vampyr» av Edvard Munch, anskaffet i 1915. Andre kjente høytrykkskunstnere som er rikt representert er Trygve Goa (1925-2013) fra Haugesund, Knut Rumohr (1916-2002), Niclas Gulbrandsen (1930-2013), Tom Gundersen (f. 1951), Annette Kierulf (f. 1964) og Caroline Kierulf (f. 1968), m.fl.

Ut over Nasjonalmuseets samling finnes det ikke kunstmuseer i landet som har så mange høytrykkskunstnere representert som Haugesund Billedgalleri. Dette, sammenholdt med vår satsning på innkjøp av høytrykkskunst og de svært gode forholdene vi har for visning av grafisk kunst, gjør at vi utmerker oss i nasjonal sammenheng, sier gallerileder Grethe Lunde Øvrebø.

Et omfattende og unikt bokprosjekt
Som et ledd i arbeidet for å øke kunnskapen og interessen for høytrykket generelt og Tjørhom-samlingen spesielt, har det vært et stort ønske å kunne presentere hele samlingen i en omfattende bestandskatalog. Etter mange år foreligger nå boken, ikke bare med en fullstendig oversikt over samlingen, men også med flere artikler knyttet til høytrykket som kunstform.

En av tekstene er skrevet av kunstkritiker Trond Borgen. Han gav i sin tid uttrykk for sin begeistring over at Tjørhom-samlingen hadde fått et varig «hjem» i Haugesund Billedgalleri. Vi har fått tillatelse til å gjengi kunstanmeldelsen som opprinnelig sto på trykk i Stavanger Aftenblad. Giveren, Ola Tjørhom, forteller om hvordan hans begeistring for høytrykket utviklet seg fra å eie noen ganske få grafiske blad til å bli Norges største private samling av høytrykk. Sidsel Helliesen regnes som vårt lands største kapasitet når det gjelder kunst på papir. Hennes artikkel gir en flott innføring i høytrykkets historie, dets kvaliteter og særlige egenskaper som kunstform. Grethe Lunde Øvrebø har møtt to kunstnere som anvender teknikken høytrykk: Peter Brandes og Tom Gundersen lar oss få et innblikk i den enkeltes kunstnerskap og erfaring med høytrykket som kunstnerisk medium.

I nasjonal sammenheng er dette bokprosjektet unikt. Det finnes litteratur som omhandler grafikken generelt eller kunstnere som arbeider med høytrykket spesielt, men det er første gang det publiseres en historisk gjennomgang av høytrykkskunsten, eksemplifisert med så mange og sentrale kunstnere, sier ansvarlig redaktør for boken, Grethe Lunde Øvrebø.

Samarbeid med lokalt design og trykkeribyrå – HBO
Haugesund Billedgalleri valgte å samarbeide med en lokal bedrift om utformingen og trykkingen av kunstboken. Haugesund Bok og Offset AS (HBO) etablerte trykkeri i 1969 og har siden starten vært innovative og nytenkende.

Samarbeidet med HBO har vært viktig for et best mulig resultat. HBO er en av de dyktigste aktørene i landet på produksjon av kunstbøker, så arbeidet vårt har vært i de beste hender, sier Grethe Lunde Øvrebø.

KUNSTSUPPE
Haugesund Kunstforening inviterer til boklansering torsdag 14. januar kl. 17.00. Publikum vil først få servert suppe fra Lothes Mat og vinhus og deretter en presentasjon av bokprosjektet ved gallerileder Grethe Lunde Øvrebø og kunsthistoriker og forfatter Sidsel Helliesen.

Finn veien

Se hva som
skjer hos oss