Seeds of Change 25x25

Utstilling Haugesund billedgalleri

Utstilling | Astrid McGarrighan

Arr. Haugesund kunstforening

Dato: 23. februar - 7. april 2024

Sted: Haugesund billedgalleri, Erling Skjalgssonsgt. 4, 5523 Haugesund

Pris: Voksen kr. 70,-, Honnør kr. 50,-, barn gratis (under 16 år) og medlemmer i Haugesund kunstforening og Haugalandmuseets venner

Astrid McGarrighan
The Seeds of Today are the Flowers of Tomorrow
Sal 1

Prosjektet «The Seeds of Today are the Flowers of Tomorrow» utforsker tiden, mennesket og det forgjengelige, visualisert gjennom enkle former som gjennomgår en metamorfose.

«Alt det vi sår i dag, vil bære frukter for kommende generasjoner, på godt og vondt», sier kunstneren Astrid McGarrighan (f. 1951, Bergen). «Overalt etterlater vi oss spor som viser til vår eksistens og identitet. Gjennom verkene mine vil jeg visualisere fortid, nåtid og framtid». Inspirasjonen henter hun fra naturen og urban slitasje. Litteratur og musikk tilfører refleksjon og energi.

Billeduttrykket er nøye planlagt gjennom skisser, mens spontaniteten ligger i etseprosessen, hvor syren manipulerer spor og teksturer, som fører til videre eksperimentering. Samtidig er det taktile billeduttrykket møysommelig utformet lag på lag, med en vekselvirkning av oppbygging og nedbryting. Det er fristende å trekke paralleller mellom kopperplaten og naturen: forvitring, nedbryting, oppbygging, tidens tann og syklus.

Virkemidlene hun bruker for å skape nærhet er: personifisering, detaljrike teksturer, rytme, og kontraster mellom lyse og mørke valører. «Jeg eksperimenterer med farge og ulike papirkvaliteter, og trykker unike varianter, slik at hvert arbeid har sin egen personlige uttrykksform. Uttrykket «langsomhetens estetikk» er en positiv beskrivelse av arbeidsprosessen min, med etsning/akvatint», sier Astrid McGarrighan.

Astrid McGarrighan er utdannet ved Kunsthøgskolen i Bergen med fordypning i grafikk og har storfag i kunst og håndverk ved Høgskolen i Bergen. Hun arbeider innenfor den gamle håndverkstradisjonen, med tidkrevende teknikker som etsning og akvatint. McGarrighan betrakter grafikken som et samspill mellom kunst og håndverk, og benytter akvatintetsning for å oppnå valører som skaper et sterkt spenn mellom sort- og hvitkontraster. Denne disiplinerte arbeidsprosessen gir også overraskelser og uante muligheter.

McGarrighan har deltatt på en rekke separat- og kollektivutstillinger i Norge og England. Hun er bl.a innkjøpt av Os Kommune, Regjeringens representasjonsbolig, Kunnskapsdepartementet, Havforskningsinstituttet og Royal Caribbean Cruiseline.

Utstillingen er støttet av KiN-regionale prosjektmidler og Bildende Kunstneres Hjelpefond. Les mer om kunstneren her: https://kunstnerforbundet.no/kunstnere/724/astrid-mcgarrighan

Finn veien

Se hva som
skjer hos oss