Untitled (composition in colour #29)_detail

Utstilling Haugesund billedgalleri

Utstilling | Kenneth Varpe

Arr. Haugesund kunstforening

Dato: 17. november - 17. desember 2023

Åpningstider: Åpningstider: Tirsdag - Lørdag 12-15 og Søndag 12-17
(mandag stengt)

Sted: Haugesund billedgalleri, Erling Skjalgssonsgt. 4, 5523 Haugesund

Pris: Voksen kr. 70,-, Honnør kr. 50,-, barn gratis (under 16 år) og medlemmer i Haugesund kunstforening og Haugalandmuseets venner

Kenneth Varpe                                   -Det som viser seg
Sal 1

Utstillingen «Det som viser seg» presenterer 13 nye malerier av Kenneth Varpe. Arbeidene er laget i perioden 2022-23, i Norge, Danmark og på Færøyene.

Kenneth Varpe lager malerier der malingen er både materialet han bruker, og motivet han avbilder. Arbeidene er abstrakte og figurative på samme tid; abstrakte ved at motivene forestiller pastose og dynamiske penselstrøk eller felter av maling, og figurative ved at de er ganske møysommelige malte flate imitasjoner av det samme.

Utstillingen i Haugesund kunstforening er en videreutvikling av både verk og utstillingsgrep fra forrige separatutstilling i 2020, der Varpe monterte en serie malerier i en installasjon av veggmoduler fremfor på galleriets egne vegger. Denne typen romlig iscenesettelse er et forsøk på å utvide undersøkelsene av rom og flate som foregår i selve maleriene.

Til utstillingen «Det som viser seg» trekker Varpe igjen verkene ut fra veggen og inn i rommet, men denne gang monteres de på moduler basert på lerretenes formater. Utover at de bærer verkene inviterer også disse konstruksjonene betrakteren til å bevege seg rundt og blant maleriene, samtidig som de etablerer en visuell romlig rytme.

Utstillingens tittel er en oversettelse av det greske «phainomenon», og reflekterer en interesse i hvordan vi oppfatter verden gjennom måten den framstår for oss. Hva «det» er defineres ikke, men det kan spille på hva det er som kommer til syne for kunstneren i prosessen med å lage motivene, og det kan peke på det som fremkalles i den enkeltes møte med verkene.

Kenneth Varpe (f.1978, Klepp) har en MA i Fine Art fra Chelsea College of Art & Design, og en BA(Hons) i Fine Art Painting fra Gays School of Art & Design. I sin praksis har han de siste årene hovedsakelig beskjeftiget seg med maleriet, der han undersøker forholdet mellom motiv og materiale, mellom avbildningen og det som er avbildet.

Utover egen praksis som kunstner har han også engasjert seg i andre sider ved kunstfeltet, i et spenn mellom produksjon og formidling, til mer overordnet arbeid for kunsten og kunstneres vilkår, gjennom styreverv i unge Kunstneres Samfund og Norske Billedkunstneres Vederlagsfond. Nylige utstillinger inkluderer Høstutstillingen, Kunstnernes Hus 2022, «Fra Balkongen», Stavanger kunstmuseum 2020, «Fluid Pose» Bryne Kunstforening 2020 og Vestlandsutstillingen 2019.

Utstillingen er støttet av: Norsk Kulturfond og Kunstsentrene i Norge

Finn veien

Se hva som
skjer hos oss