IMG_1748

Utstilling Haugesund billedgalleri

Utstilling | Magnhild Opdøl

Arr. Haugesund kunstforening

Dato: 17. februar - 26. mars 2023

Åpningstider: Åpningstider: Tirsdag - Lørdag 12-15 og Søndag 12-17
(mandag stengt)

Sted: Haugesund billedgalleri, Erling Skjalgssonsgt. 4, 5523 Haugesund

Pris: Voksen kr. 70,-, Honnør kr. 50,-, barn gratis (under 16 år) og medlemmer i Haugesund kunstforening og Haugalandmuseets venner

Magnhild Opdøl                                              Petrichor

Sal 1

Kunstneren Magnhild Opdøl sier hun opplever at en følelse av fravær har vokst seg fast i henne. Opplevelsen knytter hun til erfaringer fra pandemien, men også i forholdet til naturen der stadig flere arter forsvinner, når klimaet endrer seg.

Opdøl samler bilder og tegner fordi hun er redd for at det hun i dag ser, en gang vil forsvinne. Hun går turer i skogen og fjellet, og samler inntrykk, bilder og objekter. Det er denne samlingen som er utgangspunktet for utstillingen i Haugesund billedgalleri.

Når hun er i naturen, føler hun seg forsvinnende liten og prisgitt naturens temperament for å overleve. Til sammenligning kan en by, på det meste oppleves som noen århundrer gammel, mens i naturen er kunstneren i geologisk tid og hennes eget liv en liten flekk.

Kunstneren utforsker det helt nære; skogbunnen, og det som bare sees på avstand; fjellet. Det myke og forgjengelige og det harde og bestandige. Begge deler blir et landskap å studere, øyeblikk som fanges, dokumenteres og oppbevares for en fremtid uten overflod. Opdøl ser for seg at arbeidet hennes er en slags dokumentasjon som kunne endt opp i ett arkiv, for aldri igjen å bli sett, men for henne er det en måte å minnes på.

Arbeidene hennes er ofte basert på foto og funnede objekter. Objektene benyttes i tegninger, med som oftest bare hovedmotivet mot en nøytral overflate. Opdøl ønsker å framkalle en følelse, med objektet og komposisjonen som middel. Mange verk er repetitive, serier av tegninger eller skulpturer, som for å gi seg selv tid til å studere og å lære å kjenne overflaten og bevegelsen i objektet. De skulpturelle arbeidene går gjennom en lignende prosess og hun legger ofte til eller bytter ut et materiale for å skape nye assosiasjoner til objektet.

Tegning er grunnleggende i kunstnerskapet hennes og ofte et hovedelement i prosjektene, men Opdøl arbeider også med skulptur, installasjon, objet trouvé og fotografi.

Magnhild Opdøl (f. 1980) bor og arbeider i Sunndal. Opdøl har en MA (2007) og BA (2004) fra National College of Art and Design i Dublin. Hun har de senere årene stilt ut ved blant annet Galleri BOX (Gøteborg), Norsk Skogmuseum (Elverum), Hå gamle prestegard, Risør Kunstpark, Kunstmuseet Nord-Trøndelag, Møre og Romsdal Kunstsenter, Kunstmuseet KUBE, Butler Gallery (Ireland), Galleri LNM, Tegnerforbundet, Akershus Kunstsenter, Buskerud Kunstsenter og Royal Hibernian Academy (Ireland).

Les mer om Magnhild Opdøl her: http://www.magnhildopdol.com/

Finn veien

Se hva som
skjer hos oss