Klær og moter

Gamle Haugesund > Menneskene > Klær og moter

 

De rike

Overklassefrue i staselig kjole og hodeplagg sammen med sønn i finklær. Tegning.Den gang var det stor forskjell på klærne til de rike og de fattige.

De rike damene hadde moteklær sydd av fine stoffer, med pynt av blonder, fløyel og silke. Håret ble kruset med krølltang og satt kunstferdig opp. Under de fine kjolene hadde de underklær av tynne bomullsstoffer som var like forseggjorte som kjolene, med blonder og broderinger. De hadde håndsydde sko og fine strømper fra utlandet.

Når de skulle en tur på byen, brukte de store hatter som var pyntet med bånd og blomster. De brukte ikke kåpe, men en cape[ ? ] eller jakke som hørte til kjolen.

Byens rike menn brukte stiveskjorte[ ? ], vest i silke med klokkekjede (helst av gull), smale bukser, og en jakke eller frakk som kaltes sjakett. De hadde flosshatt på hodet og gamasjer[ ? ] over skoene.

Vanlige folk

Underklassedame i enkel bekledning med kjole og skaut. Tegning.Vanlige folk hadde klær av grove stoffer. Kvinnene og jentene brukte en sid stakk (skjørt) og et kjoleliv, og når de skulle ut kastet de et sjal over skuldrene og et skaut på hodet.

Hjemmestrikkede sokker og tresko var vanlig til hverdagsbruk, ettersom sko av skinn og lær var svært dyrt. Undertøyet ble strikket
eller sydd i hjemmene av ull og grove stoffer.

Ord og uttrykk

Cape (uttales «kép») er en ermeløs skulderkappe av tøy eller pelsverk for kvinner.
En stiveskjorte er herreskjorte med stivet bryst og stivede mansjetter.
Gamasjer: stramt plagg til å ha omkring anklene.

Oppgaver

Tegneoppgave

Hvordan ser du for deg at folk var kledd? Lag en tegning av to haugesundere 1800-tallet, én rik og én fattig. Prøv å legge vekt på klær og sko. På hvilken måte er de forskjellige?

Spørsmål til teksten

  1. Hvilke hodeplagg var vanlig for rike menn og damer?
  2. Hva kan du si om skoene til de fattige?