Lek og fritid

Gamle Haugesund > Menneskene > Lek og fritid
Opptegning til leken "paradis". Tegning.
Paradis var en populær lek.

Den gang som nå brukte barna fritiden til lek og spill. Guttene slo ball, spilte knivspill, gikk på stylter og slo på tønnebånd om våren. De badet, fisket, og seilte med båter i bekkene om sommeren. Når så snøen kom, rant de på kjelke, gikk på snøskøyter og bygde snøhytter. Jentene hinket paradis, dabbet ball, hoppet tau, lekte mor, far og barn og lekte mange av de sang– og klappeleker som finnes i dag.

Det var ikke så mye å finne på i fritiden for ungdommen. De kunne delta på enkelte kristelige møter, men for det meste var det å drive i gatene eller å sitte på kneipene[ ? ].

Basarene var et lyspunkt og et samlingssted for mange, også ungdommen. Der var tilstelninger for folk i alle aldre. Man hadde Totalbasaren, fattigbasaren og barnehjemsbasaren. På basarene fikk guttene anledning til å spandere på jentene, og her kunne det bli fest og moro. Talene var ikke så populære, men man tok dem «med på kjøpet». Den gang var basarene rene festmøtene.

Om somrene dro folk på landet, ikke til et landsted som nå, men hjem til besteforeldre og slekt. De som hadde råd leide gjerne et gårdshus i Tysvær eller Skjold. Søndagsturene kunne gå med hest og vogn til Førdesfjorden, Grinde eller Sveio, men de fleste gikk til fots.

I heftet Haugesundssanger finner du en liten oversikt over lokale sanger og viser som var populær i byen før i tiden.

Ord og uttrykk

En kneipe er en liten og trang bar eller restaurant der man solgte øl og brennevin.

Oppgaver

Spørsmål til teksten

  1. Kjenner du noen av lekene som blir nevnt i teksten? Har du lekt noen av disse selv?
  2. Hva var det å finne på for ungdommene før i tiden?
  3. Hva er en basar?