Piiggtråd

Aktuelt Arquebus krigshistorisk museum

Arquebus krigshistorisk museum er åpent alle helger i september

Arquebus krigshistorisk museum i Tysvær har mange og varierte utstillinger som forteller om okkupasjonen av Norge i 1940-45. Hovedvekten er på krigshandlingene i Nord-Rogaland og Sunnhordland, handelsflåtens rolle i krigen, hjemmefronten og dagliglivet i krigsårene. 

Dato: 01. september - 01.oktober. Åpent lørdag og søndag fra 12-15

Museet er oppkalt etter Sverre K. Andersen som drev illegal radiovirksomhet under andre verdenskrig, under dekknavnet Arquebus. Den originale radiosenderen til «Arquebus» er utstilt ved museet. Historien om Andersen og den lokale motstandsbevegelsen er beskrevet i boka «Arquebus kaller London» av Arnfinn Haga. Denne og andre bøker om okkupasjonstiden fås kjøpt i resepsjonen på museet.

Museet ligger 9 km øst for Haugesund, innerst i Førresfjorden langs E134. Innkjøringen er godt skiltet og det er direkte bussforbindelse til Haugesund sentrum og Aksdal fra et busstopp like ved museet. Vi har museumsbutikk i resepsjonen, med salg av ymse militæreffekter, bøker, is og kaffe.

Bestilling av omvisning for grupper
Det kan bestilles private omvisninger for grupper (minimum 10 personer) med museets formidlere i utstillingen. Bestilling gjøres minimum 10 dager i forkant. Omvisning i kontortid (kl. 9-15) kr. 1 000,-, i tillegg til inngangsbillett.

Omvisning på ettermiddag og helg, inntil 20 personer, kr. 3 000,-, i tillegg til inngangsbilletter.

På Haugalandmuseets samlingssider kan du lese mer om våre krigshistoriske samlinger.

Bilder fra samlingen gjøres tilgjengelig for publikum via nettsiden digitaltmuseum.no. Arquebus krigshistorisk museum har en egen database på nettstedet. Denne er underordnet Haugalandmuseets hovedsamling. Her kan man søke på gjenstander, bilder, personer, m.m. Databasen inkluderer bl.a. en imponerende samling radio- og sambandsutstyr som ble brukt av den lokale motstandsbevegelsen under andre verdenskrig.

digitaltmuseum.org/owners/ARQ