Alaskea

Aktuelt Haugalandmuseet

Fredagsgløtt fra samlingene!

Haugalandmuseet har i 2022 ordnet arkiv etter haugesundrederen Christian Haaland. Dette arkivet har et tidsspenn fra 1914 til 1980-tallet, med flest deler fra mellom 20- og 50-tallet. Arkivet har mange foto knyttet til seg og ett av dem er foto av handelsskipet D/S «Alaska» som ble disponert av Nortraship under andre verdenskrig.

Dato: 10. februar 2023

Skipet var på vei fra Colombo, med Liverpool som destinasjon. Utenfor nord-Afrikas kyst ble et fransk handelsskip i samme konvoi torpedert. D/S «Alaska» var satt inn som redningsskip og seilte til for å bistå i evakueringen. Det er forholdsvis nøkterne beskrivelser fra skipets dagbok, men grufullheten skinner tydelig gjennom; det er mennesker som har fått deler av hodeskallen kuttet av, de vasser i blod mens de redder opp passasjerer fra bølgene og forbinder de sårede som har store blødninger. Samtidig som de er midt i denne redningsaksjonen, blir D/S «Alaska» selv torpedert.

Det franske passasjerskipet hadde 360 mennesker om bord og 53 av disse ble reddet. D/S «Alaska» klarte å komme seg inn til havnen i Lisboa. Hele redningsaksjonen og å komme seg til havnen varte i hele 17 dager. Skipet ble reparert og satt inn igjen i Nortraship-farten, hvor den gikk til krigens slutt.

Her kan dere selv lese utdrag fra dekksdagboken etter redningsaksjonen, Dette dokumentet er del av arkivet etter Christian Haaland.