SONY DSC

Aktuelt Haugesund billedgalleri

Fredagsgløtt fra samlingene!

Kunstmuseet Haugesund billedgalleri er 50 år i 2023!

Dato: Mars 2023

«Fredagsgløtt fra samlingen» – kunst

I kunstsamlingen til Haugesund billedgalleri finnes flere verk av kunstneren Henny Lie. Blant disse vil vi trekke frem de to fotomontasjene Båtsider / Side by side (1982) og Over / under vann (1980). Lie bruker både sort-hvitt og fargefoto, og bygger gjerne opp verkene som fotocollager over et tema. De små rektangulære fargefotografiene er satt sammen og systematisert på et vis som er koloristisk samstemt og danner en større helhet av interessante synsopplevelser.

I siste halvdel 1970-tallet ble fotografiet anerkjent som en selvstendig kunstnerisk uttrykksform i Norge, og på begynnelsen av 80-tallet fikk fotografiet som medium for alvor innpass på norske museer. Henny Lie er en av kunstnerne som blir trukket frem som de mest aktuelle kunstfotografene i denne perioden i kunsthistorien. I 1980 var hun en av Norges tre utsendte kunstnere til ungdomsbiennalen i Paris. Biennalen viste unge lovende internasjonale kunstnere under 35 år og skulle fungere som en møteplass for de som skulle definere fremtidens kunst.

Henny Lie, fra Haugesund, ble født i 1945 og hadde sin debututstilling i Haugesund kunstforening i 1977. Hun har kunstutdannelse fra blant annet Parsons School of Design (New York) Vestlandets kunstakademi (Bergen) og Statens kunstakademi (Oslo). Lie hadde sin bakgrunn i maleri og grafikk, men gikk over til å arbeide med fotografiet som sitt foretrukne kunstneriske uttrykksmiddel. Lie har hatt en rekke separatutstillinger og er innkjøpt til offentlige samlinger i inn- og utland.

Kilder:  Røed, Arve: Fotokunst. Hentet 2. mars 2023 fra   https://snl.no/fotokunst. Alfsen, Glenny: Henny Lie i Norsk kunstnerleksikon på snl.no. Hentet 2. mars fra https://nkl.snl.no/Henny_Lie

 

Originalene kan du se i Haugesund billedgalleri! Velkommen!

Foto: Haugalandmuseet

Foto: Haugalandmuseet

______________________________________________________________________

Haugesund billedgalleri 50 år (1973-2023)

I 2023 er det 50 år siden Haugesund billedgalleri ble opprettet som kunstmuseum. Museets samling er mangfoldig og inneholder i overkant av 2 700 kunstverk.  I serien «Fredagsgløtt fra samlingen» løfter vi fram verk fra samlingen fra de ulike tiårene museet har eksistert.