_DSC0219

Utstilling Haugesund billedgalleri

HBH01602, HBH01603, HBH01604…

Utvalg fra Tjørhom-samlingen

Dato: 6. januar - 31. desember, 2016

Åpningstider: Åpningstider: Tirsdag - Lørdag 12-15 og Søndag 12-17
(mandag stengt)

Sommeråpent 2024 (17.06-11.08): Mandag - Søndag 11-15

Sted: Haugesund billedgalleri, Erling Skjalgssonsgt. 4, 5523 Haugesund

Pris: Voksen billett kr. 70, Honnør/student billett kr. 50, barn (under 16 år) gratis. Medlemmer i Haugesund kunstforening gratis inngang.

EUROPEISKE KUNSTNERE

I dette rommet vises grafiske arbeider av europeiske kunstnere, som alle hører inn under Tjørhom-samlingen. Tjørhom-samlingen, ble donert i 2008 av professor i teologi Ola Tjørhom (f. 1953 Stavanger). Det var en stor privat samling av høytrykk – tresnitt, trestikk og linoleumssnitt – som ble gitt i gave til Haugesund Billedgalleri. Donasjonen bestod av nærmere 250 grafiske trykk, samt litteratur og informasjonsmateriell. Tjørhom-samlingen inneholder grafikk av høy kunstnerisk kvalitet, av nasjonale og internasjonale kunstnere, hvorav de fleste arbeidene er fra det 20. århundre.

Samlingen har vært gjenstand for studier og evaluering, og har en spesiell plass i den faste samlingen på grunn av sine karakteristika. Tittelen på utstillingen består av bokstaver og tall som tilsynelatende ikke har noen mening, men de er faktisk inventarnumre. Det første inventarnummeret i Tjørhom-samlingen er nettopp HBH01602. Denne referansen er et utgangspunkt for å få tilgang til omfattende informasjon om kunstverket i museet. Dersom det skal være et nyttig verktøy må inventarnummeret gi så mange data som mulig om kunstverket, dets materielle innhold (teknikk, materiale, tilstand, ev. restaurering mv.), dets historie (produksjon, proveniens) og plassering i en kunsthistorisk sammenheng.

Samlingen er veldig omfattende, og vi kan se på den fra forskjellige synsvinkler. I de første månedene av året vil det bli vist høytrykk fra europeiske kunstnere. De første 10 kunstnerne er: Ørnulf Salicath (NO), Heiner Bauschert (DE), Jane Muus (DK), Helle Thorborg (DK), Dennis Stéen (S), Seppo Mattinen (FI/DK), Hafdis Ólafsdóttir (IS), Jean-Pierre Lecuyer (FR), Ugo Cleis (CH), og Robert Hammerstiel (AT).

Alle bruker grafikk som en måte å uttrykke seg på. Noen viser et større engasjement for grafikken gjennom en spesialisering innenfor èn grafisk teknikk. Et eksempel her er den tyske kunstneren Heiner Bauschert, som har flere verk i trestikk, andre har grafikken ved siden av maleriet eller andre teknikker.

Vi kan ikke vise hele samlingen, men vi prøver å vise så mye og så variert som mulig. Utstillingen demonstrerer ulike grafiske teknikker, temaer og kunstnere med påvirkninger fra det 20. århundres kunstneriske bevegelser som; ekspresjonisme, abstraksjon, naturalisme mv., bare for å nevne noen.

Les mer om Tjørhomsamlingen

Fotodokumentasjon: Haugesund Billedgalleri/Ana Gonçalves

Finn veien

Se hva som
skjer hos oss