Barnehage
Vi tilbyr egne undervisningsopplegg til barnehagegrupper - både som egne bestillingstilbud og ved spesialtilpassede besøk.
Et kulturtilbud for de minste
De yngste er ofte de mest nysgjerrige. Mange av våre museer har egne opplegg som er skreddersydde for barnehager, hvor våre dyktige formidlere deler spennende lærdom om lokal kunst og kultur på en måte som engasjerer aktive barnesinn. I Haugesund kommune inviteres alle barnehager årlig til et lærerikt møte med byens museer, og utover dette er det fullt mulig å be om et eget opplegg.
For barnehageprogram ved Vindafjordmuseet, Nedstrand bygdemuseum, Bokn bygdemuseum, Hiltahuset på Røvær og Arquebus krigshistorisk museum, fyll ut kontaktskjema så vil vi komme med et forslag. Vær imidlertid obs på at de fleste av disse utstillingsstedene ofte har begrensede åpningstider mellom september og mai (vinterhalvåret).
Ta gjerne kontakt for å avtale nærmere!
Følgende av våre museer har godt innarbeidede opplegg for barnehagegrupper:
Haugesund billedgalleri
< Tilbake til toppen
Første møte med galleriet
Når dere besøker kunstmuseet kan det være lurt å konsentrere seg om noen få utvalgte verk og bruke god tid foran dem. Vi har laget et enkelt opplegg som kan lastes ned ved å klikke på linken under. Under besøket anbefaler vi at en tar utgangspunkt i barnas egen opplevelse av det de ser, og gjennom spørsmål og samtale gå på oppdagelsesferd i verkene. Kanskje er det farger og former som taler til sansene, kanskje ser dere ting dere kjenner igjen? Er dere heldige finner dere noe dere ikke har sett før og som kanskje kan få dere til å tenke nye tanker.
Barnehagetilbudet ved Haugesund billedgalleri finner du ved å klikke på linkene under:
På egenhånd i kunstmuseet
Skulpturjakt i Byparken
Forhåndsregler for besøk i galleriet:
For at barnas besøk skal bli så hyggelig som mulig, er det viktig å merke seg følgende:
- Læreren har ansvaret for elevene under besøket på museet. Gruppen skal gå samlet og i følge med læreren.
- For å hindre skader på kunstverkene kan følgende ting IKKE tas med inn i utstillingene:
- Mat og drikke, paraplyer, sekker og større vesker og annet «løsøre». Gå rolig og vis hensyn overfor andre besøkende.
- Museets oppgave er blant annet å bevare kunstverkene for kommende generasjoner. Derfor er det ikke tillatt å berøre kunstverkene – fett og syre fra hendene våre kan gjøre store skader. Av hensyn til verkenes sikkerhet, er det ikke lov å lene seg inntil veggene i utstillingene. Det er lov å fotografere for eget bruk i utstillingssalene, men bruk av blits og stativ er ikke tillatt.
- Oppgi ved bestilling om det er behov for et sted å spise formiddagsmaten i løpet av besøket på museet. Matpakken kan spises i Gallerikafeen vår.
Karmsund folkemuseum
< Tilbake til toppen
Fortellerstund
Museet samler på ting og noen av tingene har en spennende historie. Vi som jobber her liker å fortelle historier og noen av disse vil vi dele med dere.
Ta kontakt med oss, så blir vi enig om tema og varighet. Fortellerstunden kan kombineres med skattejakt eller at dere går i utstillingene på egenhånd.
Varighet: 30-45 min
Passer for: Passer for 3 år og oppover
Tidsrom: Hele året
Skolen i gamle dager
«Da klokka klang, så fort vi sprang» … Vi inviterer førskolebarna til museet. Denne dagen tar vi i bruk det gamle klasserommet vårt. Gjennom utforsking av klasserommet, aktiviteter og fortelling blir vi kjent med tidligere tiders skolegang.
Varighet: 45 min
Passer for: Tilrettelagt for førskolebarn
Tidsrom: vinter/ vår
Invitasjon er sendt ut til barnehager og påmeldingen skjer per telefon.
Haugalandmuseet har også skolestuer i andre kommuner hvor det tilbys formidlingsopplegg.
Aktivitetsopplegg i Dokken museum
Vi kikker inn i noen av de gamle husene og ser hvordan folk bodde og arbeidet før i tida. Det blir også anledning til ulike aktiviteter ute og inne.
Varighet: 60 min.
Passer for: tilrettelagt for førskolebarn
Tidsrom: juni
«Gøy på landet» – Museumsgården Ørpetveit
Museumsbesøk med historier og aktiviteter som forteller om livet på gården. Det legges vekt på stimulering av sansene gjennom historiefortelling, aktivitet, lukt og smak. Hovedfokuset blir på ressursene vi kan få fra sau og kyr.
Varighet: 60-90 min inkludert matpause
Passer for: tilrettelagt for førskolebarn
Tidsrom: september 2024.
Juleopplegg Tema: JULETRE – Du grønne glitrende tre
Innhold: Hva symboliserer det vi henger på juletreet?
- Kulene, lysene, glitteret, lenkene og korgene
- Lag enkel julepynt du kan ta med hjem
- Hør fortellinger om juletreet
- Gå rundt juletreet og syng julesanger
- Se julefilm og spise pepperkaker
Tid: 1 t. Antall: Max 20 barn
Pris: 20,- kr. pr. barn
Tidspunkt desember 2024
kl. 9:30 eller kl. 12:30
Det er også fult mulig å besøke Karmsund folkemuseum på egenhånd og for eksempel kombinere dette med en skattejakt. Det er flott om dere gir beskjed på forhånd. Vi tar også imot spesialbestillinger om tema og skreddersyr tilbud, når vi har kapasitet til dette.
Nordvegen historiesenter
Vi fisker Midgardsormen
Hver morgen vasser den sterke guden Tor over Karmsundet, men en dag drar han på fisketur med jotunen Hyme og får selveste Midgarsormen på kroken! Vil du høre den spennende historien, og hjelpe Tor å ro langt-langt ut til havs? Han trenger nok hjelp til å hale opp fangsten også, selv om han er veldig sterk… Etterpå leker vi at vi er den lange, skumle Midgardsormen!
Og så ror vi ut i vikingskipet og prøver fiskelykken. Men pass deg så ikke Midgardsormen biter på!
Varighet: ca. 1½ – 2 timer
Aldersgruppe: Passer best for 4–5-åringer
Historiefortelling, lek og aktiviteter. En fin introduksjon til vikingtiden og historiesenteret