De første haugesunderne

Gamle Haugesund > Et sted blir til > De første haugesunderne
Haugesundsgrunnleggerne Tønnes Eide og Lauritz Pettersen i portrett, side ved side. Tegning av Anders Færvåg.
Tønnes Eide (t.v.) og Lauritz Pettersen.
Tønnes Eide Lauritz Pettersen

Har du hørt om Espen Askeladd? Historiene om de første haugesunderne kan minne om eventyrene om Espen Askeladd. Det var unge menn som våget å ta sjanser. Hvis de var heldige, så kunne de bli rike og mektige ganske fort. Men de sløste ikke bort rikdommene. De brukte pengene til å kjøpe eiendommer, båter og redskaper. Historien forteller at de jobbet hardt og levde enkelt og gudfryktig[ ? ].

Tønnes Eide kom til Haugesund i 1840- årene. Han begynte sin virksomhet med to tomme hender. Han leide en sjøhustomt der han saltet sild. Snart hadde han tjent så mye at han eide mange eiendommer med sjøhus, hus og brygger. Han ble snart en av de rikeste menn i byen. Han var byens første ordfører, politimester og branndirektør.

Lauritz Pettersen het en annen kar som visste å tjene penger på sildefisket. Også han kjøpte eiendommer og bygde sjøhus og brygger. Disse mennene som bygde den nye byen, hadde en finger med i det meste. Bare hør om Lauritz; Han var notbas[ ? ], noteier, sildesalter, skipsreder, skipper og landhandler.

Ord og uttrykk

Gudfryktig betyr å leve etter den kristne tro og lære.
En notbas er en som leder et lag med fiskere. Notbasen forteller når og hvor nota skal i sjøen.

Oppgaver

Spørsmål til teksten

  1. Hva tror du det betyr «å ha en finger med i det meste»?
  2. Hva het Haugesunds første ordfører?
  3. Vet du hvem som er ordfører i Haugesund nå?