Aktuelt Haugalandmuseet
I august 1940 blir Sigmund Brommeland fra Haugesund arrestert av tyskerne på norsk jord, og 1. februar 1941 ble han dømt av den tyske krigsrett til døden for spionasje og radiosending. Han ble dømt sammen med 17 andre unge menn fra Haugesund, og disse ble senere kjent som «Haugesundgruppen». Etter en stund i fengsel ble dødsdommen deres benådet og omgjort til 10 år i tukthus. I juni 1941 ble Sigmund Brommeland, sammen med andre fra haugesundgruppen, sendt til Hamburg i Tyskland og innsatt i tukthus der.
Dato: 04.10.2024
I tukthuset i Hamburg blir Sigmund Brommeland også kjent med andre norske fanger, og en av dem var den kjente journalisten og redaktøren Fredrik Ramm. Ramm var journalist og knyttet til «Tidens tegn» og «Morgenbladet» og hadde deltatt i flygning over Nordpolen med luftskip, under Amundsens ekspedisjon i 1926. Han var en medfange som satt inne på grunn av en artikkel han hadde skrevet etter at nazi-Tyskland hadde gjort inntog i Norge.
Fredrik Ramm ble veldig syk mens han satt i fangenskap, og fikk i 1943 permisjon til å reise hjem til Norge for å bli frisk, slik som blant annet Sigmund Brommeland fra Haugesund også fikk på slutten av krigen. Men i motsetning til Brommeland, var det for sent for Ramm, han kom ikke lenger enn til Danmark, hvor han døde på veien hjem til sine kjære.
I arkivene våre finnes det en kopi av brevet som Fredrik Ramm sendte sin kone Eva, tidlig under sine år i fangenskapet i Tyskland. Her leser dere det fine og rørende brevet som han skrev, fylt av takknemlighet for sine nærmeste.