Håkon Bleken: "Forlatt by", del 2, kulltegning, 94 x 114 cm

Aktuelt Haugesund billedgalleri

Fredagsgløtt fra samlingene

Håkon Bleken fikk sitt store gjennombrudd med kulltegninger og mange av dem kan du se i Haugesund billedgalleri!

Dato: april 2024

«Forlatt by» (1-2) er en kulltegning signert Håkon Bleken, fra 1997.

Håkon Bleken fylte 95 år i januar i år, og i den anledning presentes et utvalg fra kunstmuseets rikholdige samling av hans kulltegninger.

«Forlatt by» består av to deler og er et såkalt diptyk. Det vil si at de to bildene hører sammen og alltid skal presenteres ved siden av hverandre.

Kulltegningen står svært sentralt i Blekens kunstnerskap. Det var med kulltegningsseriene «Fragmenter av et diktatur», «Fragmenter av kjærlighet» og «Fragmenter av sannheten» han fikk sitt første gjennombrudd i 1971. Siden har han fortsatt å utvikle og perfeksjonere teknikken. Få kunstnere her til lands har tatt denne krevende uttrykksformen så langt som Håkon Bleken.

Håkon Bleken ble født i Trondheim 9. januar 1929, og han bor og arbeider i fødebyen. Siden debuten i 1951 har han hatt en lang rekke separatutstillinger i landets viktigste gallerier og museer. Bleken regnes i dag blant vårt lands fremste samtidskunstnere.

Alle tegningene i utstillingen, med unntak av ett verk som er en gave fra kunstneren selv, er gitt som gave i flere omganger av Otto Johannessen-fondet. Gaven består i alt av 29 kulltegninger. Fondet har som målsetning å anskaffe kunst som skal gis i gave til museet, og har gjennom en årrekke gjort en rekke betydelige innkjøp. I alt har museet 41 kunstverk signert Håkon Bleken, fordelt på maleri, grafikk og tegning. Museets samling av kulltegninger er unik i nasjonal og internasjonal målestokk.

Utstillingen kan du se i Otto Johannessen-salen i Haugesund billedgalleri. Søndag 21. april inviterer museet til omvisning i utstillingen kl. 13:00. Siste visningsdag er søndag 12. mai.