Utstilling Haugesund billedgalleri
Munthe er kanskje mest kjent som billedkunstner, men den mest originale og betydelige innsats gjorde han innenfor design og interiør. Flere originalverk vises i utstillingen produsert av Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design.
Dato: 6. september 2019 - 16. februar 2020
Åpningstider: Åpningstider: Tirsdag - Fredag 12-15/ Lørdag - Søndag 11-15
(mandag stengt)
Sted: Haugesund Billedgalleri, Erling Skjalgssonsgt. 4 (ved Byparken), 5523 Haugesund
Pris: Voksen billett kr. 70, student/honnør kr. 50, Barn under 16 år gratis. Medlemmer i Haugesund kunstforening gratis inngang.
Flere originalverk er med når turneen i Nasjonalmuseets landsdekkende program viser utstillingen Gerhard Munthe. Eventyrlige interiører. Et eksempel er Eventyrstolen (1898), som opprinnelig sto i Eventyrværelset på Holmenkollen Turisthotell. Publikum får også anledning til å prøve seg på veving i utstillingen.
I tillegg til originalverkene, vises en rekke reproduksjoner og fotografier av Munthes viktigste romdekorasjoner, som for eksempel kunstnerens eget hjem Leveld på Lysaker, Strand gård i Numedal samt en animasjon over Munthes omfattende dekorasjoner i Håkonshallen i Bergen. Den viser utsøkte veggmalerier, glassmalerier, portaler, benker med hyndetrekk (putetrekk), et musikkgalleri, og den såkalte Kristina-frisen. Samtidskunstneren Anders Smebye har i tillegg laget en intervensjon med Munthe’s Svømmende Havmenn fra Håkonshallen.
Nasjonal og internasjonal
Munthe var inspirert av japanismen, syntetismen og av art nouveau, men han var først og fremst nasjonal i sin kunst. Han virket på den internasjonale scenen og hadde «et ord og en stemme med i verdenskonserten», som kunsthistorikeren Andreas Aubert uttrykte det. Utstillingen gir et godt innblikk av Munthes fantasirikdom og originalitet som en av de mest radikale art nouveau-kunstnerne i Europa rundt århundreskiftet. Sammen med flere samtidige kunstnere i Europa, banet han veien for den abstrakte og modernistiske kunsten på begynnelsen av 1900-tallet.
Utstillingen, som er i regi av Nasjonalmuseets landsdekkende program, er laget i samarbeid med kuratorene Widar Halén og Jan Kokkin.