Utstilling Haugesund billedgalleri
en lokal kunsthåndverker av rang
Dato: 6. september 2019 - 1. mars 2020
Åpningstider: Åpningstider: Tirsdag - Fredag 12-15/ Lørdag - Søndag 11-15
(mandag stengt)
Sted: Haugesund Billedgalleri, Erling Skjalgssonsgt. 4 (ved Byparken), 5523 Haugesund
Pris: Voksen billett kr. 70, student/honnør kr. 50, Barn under 16 år gratis. Medlemmer i Haugesund kunstforening gratis inngang.
I forbindelse med Gerhard Munthe-utstillingen fra Nasjonalmuseet, ønsker vi å løfte fram en av byens dyktige billedvevere; Malene Førland. Utstillingen viser arbeider fra kunstmuseets egen samling samt arbeider velvilligst utlånt av Karmsund folkemuseum.
Malene Førland ble født i Tysvær 29. mars 1891. Hun bodde og arbeidet mesteparten av sitt liv på Porshaug i Haugesund.
Malene Førland begynte for alvor med kunstvev som 19 åring. Hun gikk en kort tid i tegnelære hos Ole Frøvig, og i 1906 (15 år gammel) gjennomførte hun et vevkurs i Haugesund. Senere gikk hun noen måneder i lære hos billedveversken Ulrikke Greve i Oslo (UIrikke Greve startet veveskolen Norsk Kunstvæv i 1905). Her lærte hun kunstvev og gobelinveving.
Til å begynne med tegnet Malene Førland mønstrene sine selv, men hun ble ikke fornøyd med dem. Etter hvert søkte hun derfor om, og fikk den Norske husflidsforeningens tillatelse til, å bruke maleren Gerhard Munthes kartonger, de han etter oppdrag tegnet for Husflidsforeningen. I hovedsak ble det disse mønstrene Malene Førland benyttet seg av.
Malene Førland laget alltid sitt eget vevgarn. Hun samlet selv råstoffer til plantefargene og farget også garnet selv. På tross av at hun benyttet kartonger med mønster utført av andre kunstnere var alle fargevalgene og sammensetningen hennes egne.
I tillegg til veggtepper vevde Malene Førland utstyr til hjemmet. Hun laget kunstvev montert på sofaer og stoler, benker og krakker. Hun vevde bordduker, portierer og putevev.
På utstillingen i Haugesund Kunstforening i 1966, i anledning 75-års dagen, viste hun arbeider vevd etter Gerhard Munthe, Lagertha Munthe og Ulrikke Greves kartonger, andre var vevd etter gamle mønstre fra folkekunsten vår, og noen mønstre hadde hun tegnet selv. I og med at det meste av hjemmets innbo var laget av Malene, flyttet de praktisk talt ned hele hjemmet til Kunstforeningens lokaler.
Malene Førland fikk mye skryt for arbeidene sine. 23 år gammel fikk hun i oppdrag av Bergen Husflid å veve et bordteppe. Teppet ble stilt ut på jubileumsutstillingen i Kristiania i 1914. En kjent ullekspert; Signe Brueneck uttalte om en samling av hennes plantefargede ullgarn at: «… utvalget var så allsidig og av en så god kvalitet at hun aldri hadde sett en liknende samling verken ute eller her hjemme. […] …fargene var valgt med en uvanlig fin smak og hadde en ypperlig nyansering.» (utstillingskatalog 1966). I utstillingskatalogen fra 1966 skriver Peter Valvik: «Teknisk er også hennes vevnader forbløffende godt utført, og bak fargebruket står det et mykt og følsomt kunstnersinn.»
Utstillinger:
1914 – Haugesund Kunstforening
1914 – Husflidforeningens jubileumsutstilling i Oslo
1938 – Husflidsutstilling (på Vestlandet)
1949 – Haugesund Kunstforening
1966 – Haugesund Kunstforening
Kilde: Peter Valvik: Katalog til utstillingen 1.-12. mai 1966, i Haugesund Kunstforening.
Verkliste:
–De tre (forheksede) brødre, 1946, billedvev, etter kartong av Gerhard Munthe
-Vinternatt, 1918, billedvev, etter kartong av Lagertha Munthe
–Korset og hammeren, 1948, billedvev, etter kartong av Gerhard Munthe
–Stoler (2 stk.), 1915 (Dronningmønster), montert for Bergen Husflid. Utlånt av Karmsund folkemuseum
–Portierer (2 stk.), 1926, mønster tegnet av Malene Førland. Utlånt av Karmsund folkemuseum