Mellomtrinnet

Etterhvert som elevene  lærer om kultur og historie, vil det være viktig å knytte denne kunnskapen opp mot mer håndfaste opplevelser. Gjennom museumsbesøk forsterker man forbindelsen mellom det som står i bøkene og den verden vi lever i.

Haugalandmuseet er en del av den kulturelle skolesekken (DKS), og utgjør ellers en viktig del av regionens kunst- og kulturundervisning. Skoleelever på Haugalandet har mange og gode muligheter til å lære nyttig kunnskap om vår felles kunst- og kuturhistorie. Derfor tilbyr vi både obligatoriske besøk og bestillingsopplegg for elever i mellomtrinnet.

For undervisningsopplegg ved Nedstrand bygdemuseum, Bokn bygdemuseum, Hiltahuset på Røvær og Arquebus krigshistorisk museum,  fyll ut kontakskjema, så vil vi komme med et forslag. Vær imidlertid obs på at flere av utstillingsstedene kan ha begrensede åpningstider mellom september og mai (vinterhalvåret).

Følgende av våre museer har godt innarbeidede opplegg for mellomtrinnet:

 

Haugesund billedgalleri

< Tilbake til toppen

Å se på kunst sammen med barn er spennende og lærerikt!
Jo tidligere barn blir fortrolige med kunst og visuelle koder, jo bedre grunnlag vil de ha for å ha glede av kunst senere i livet. Kunst kan gi umiddelbare sanseopplevelser, men også gripe dypere gjennom gjenkjennelse og bekreftelse. Møtet med kunst vil være med på å gi barna tillit til sine egne opplevelser og refleksjoner, gi en større oppfatning av virkeligheten og stimulere barnas fantasi og skapertrang.

 

Stiler og -ismer i kunsthistorien

 

For at elevenes besøk skal bli så hyggelig som mulig, er det viktig å merke seg følgende forhåndsregler for besøk i galleriet:

 • Læreren har ansvaret for elevene under besøket på museet. Gruppen skal gå samlet og i følge med læreren.
 • For å hindre skader på kunstverkene kan følgende ting IKKE tas med inn i utstillingene:
  • Mat og drikke, paraplyer, sekker og større vesker og annet «løsøre». Gå rolig og vis hensyn overfor andre besøkende.
 • Museets oppgave er blant annet å bevare kunstverkene for kommende generasjoner. Derfor er det ikke tillatt å berøre kunstverkene – fett og syre fra hendene våre kan gjøre store skader. Av hensyn til verkenes sikkerhet, er det ikke lov å lene seg inntil veggene i utstillingene. Det er lov å fotografere for eget bruk i utstillingssalene, men bruk av blits og stativ er ikke tillatt.
 • Oppgi ved bestilling om det er behov for et sted å spise formiddagsmaten i løpet av besøket på museet. Matpakken kan spises i Gallerikafeen vår.

 

Karmsund folkemuseum

< Tilbake til toppen

Skolen i gamle dager
I skolerommet på Karmsund folkemuseum kan elevene få oppleve skolehverdagen for vel 100 år siden. På timeplanen står blant annet regning, lesing, skriving og geografi. Tavle og griffel og penn og blekk er populære innslag i klasserommet.

Haugalandmuseet har også  andre skolestuer hvor det tilbys formidlingsopplegg.

 

Gamle leker
En stund fylt av lek og moro. Fra glemselen har vi henta fram gamle leker og aktiviteter. Opplegg passer godt i kombinasjon med annet besøk i Dokken.

 • Varighet 30-60 minutter
 • Passer godt for 3.-5. trinn
 • Foregår ute i Dokken i perioden mai-august

 

Byen vår
Med utgangspunkt i utstillingen «Byen som gikk i land», Karmsund folkemuseums byhistoriske utstilling, blir byens historie fortalt. Byens historie strekker seg fra 1850 til 2000.

 

De båtreisende på Vestlandet
Romanifolket som reiste sjøveien. Bli kjent med en av våre nasjonale minoriteter, gjennom tekst, bilder og verksted.

 • Varighet 90 minutter
 • Tilbud til 7. trinn
 • Invitasjon sendes ut til skolene i Haugesund i forkant
 • Se også: http://batreisende.no

 

Vindafjordmuseet

< Tilbake til toppen

Dragseid
Bli kjent med korleis vikingane brukte dragseida i Vindafjord for å komme seg fram med skipa sine.

 • 6. og 7. trinn
 • Undervisast på skulane
 • Varigheit 2 skuletimar
 • Les meir: Dragseid (pdf)

 

Dei båtreisande på Vestlandet
Eit møte med historia til romanifolket som reiste med båt langs Vestlandskysten.