Småskolen

For mange barn er ord som "kunst", "kultur" og "museum" ukjente begreper. Haugalandmuseet har en rekke spennende undervisningsprogram som er tilrettelagt elever i småskolen.

Et førsteklasses museum

Haugalandmuseet er en del av den kulturelle skolesekken (DKS), og spiller ellers en viktig rolle innen regionens kunst- og kulturundervisning. Skoleelever på Haugalandet har mange og gode muligheter til å lære nyttig kunnskap om vår felles historie og bakgrunn. Vi anser det som spesielt viktig å sørge for at skolebarn blir gjort oppmerksom på dette kulturelle mangfoldet på et tidlig stadie. Derfor tilbyr vi en rekke programmer og opplegg tilrettelagt skoleelever på alle trinn. Allerede fra 1. årstrinn blir alle førsteklassingene i Haugesund kommune invitert til et møte med byens museer.

For undervisningsopplegg ved Nedstrand bygdemuseum, Bokn bygdemuseum, Hiltahuset på Røvær og Arquebus krigshistorisk museum,  fyll ut kontakskjema, så vil vi komme med et forslag. Vær imidlertid obs på at flere av utstillingsstedene kan ha begrensede åpningstider mellom september og mai (vinterhalvåret).

Følgende av våre museer har godt innarbeidede opplegg for småskolen:

 

Haugesund billedgalleri

< Tilbake til toppen

Å se på kunst sammen er spennende og morsomt!
Vi har alle vår oppfatning av det vi ser. Når vi ser på kunst legger vi fort merke til ting vi kjenner igjen. Farger og former taler til sansene. Kanskje ser vi noe vi ikke har sett før som får oss til å undres og tenke nye tanker. Kunsten utfordrer oss til å ta personlig stilling, ikke bare med hodet, men også med følelser og fornemmelser.

Glem rette og gale svar, det finnes ingen fasit til undringen. Vær nysgjerrig!

 

Småskoletilbudet ved Haugesund billedgalleri finner man ved å klikke på linkene under:

 1. Skulpturtur i Byparken (veiledning)
  Byparken (kart)
 2. På egenhånd i kunstmuseet (veiledning)
  «Ole Frøvig – historien om en haugesundskunstner»

 

For at elevenes besøk skal bli så hyggelig som mulig, er det viktig å merke seg følgende forhåndsregler for besøk i galleriet:

 • Læreren har ansvaret for elevene under besøket på museet. Gruppen skal gå samlet og i følge med læreren.
 • For å hindre skader på kunstverkene kan følgende ting IKKE tas med inn i utstillingene:
  • Mat og drikke, paraplyer, sekker og større vesker og annet «løsøre». Gå rolig og vis hensyn overfor andre besøkende.
 • Museets oppgave er blant annet å bevare kunstverkene for kommende generasjoner. Derfor er det ikke tillatt å berøre kunstverkene – fett og syre fra hendene våre kan gjøre store skader. Av hensyn til verkenes sikkerhet, er det ikke lov å lene seg inntil veggene i utstillingene. Det er lov å fotografere for eget bruk i utstillingssalene, men bruk av blits og stativ er ikke tillatt.
 • Oppgi ved bestilling om det er behov for et sted å spise formiddagsmaten i løpet av besøket på museet. Matpakken kan spises i Gallerikafeen vår.

 

Karmsund folkemuseum

< Tilbake til toppen

Møt museene
Hva er et museum? Hvorfor samler vi og hva bruker vi alle disse tingene til? Bli kjent med Karmsund folkemuseum. Vi ser på utvalgte ting i våre utstillinger. Obligatorisk DKS opplegg for 1. trinn i Haugesund kommune.

 • Passer for 1.-2. trinn

Det er sant at…
Fortellerstund. Invitasjon sendes ut til skolene i Haugesund i forkant. Bli med til eventyrland, lytt til og lær deg nye historier, rim og regler. Innbydelse blir sendt fra museet til skolene i Haugesund.

 • Passer for 2. trinn
 • Varighet ca. 45 min

 

Vårslepp i Dokken
Gjennom programmet «Haugesund i gamle dager» besøker elevene Gamle Slaktehuset og Dokken museum, og Stiftelsen Indre Kai sørger for båttur i Smedasundet. Gjennom dagen opplever og lærer eleven om sildabyen Haugesund og får prøve seg på typiske gjøremål for barn den gang.

I forbindelse med dette opplegget er det laget en nettbasert fotoutstilling om Gamle Haugesund, som kan brukes i forkant av museumsbesøket.

 • DKS-opplegg for 4. trinn i Haugesund kommune
 • Gjennomføres 6.-10. mai 2019

 

Skolen i gamle dager
I skolerommet på Karmsund folkemuseum kan elevene få oppleve skolehverdagen for vel 100 år siden. På timeplanen står blant annet regning, lesing, skriving og geografi. Tavle og griffel og penn og blekk er populære innslag i klasserommet.

Haugalandmuseet har også  andre skolestuer hvor det tilbys formidlingsopplegg.

 

Gamle leker
En stund fylt av lek og moro. Fra glemselen har vi henta fram gamle leker og aktiviteter. Opplegg passer godt i kombinasjon med annet besøk i Dokken.

 • Passer godt for 3.-5. trinn
 • Varighet 30-60 min
 • Foregår ute i Dokken i perioden mai-august

 

Vindafjordmuseet

< Tilbake til toppen

Ein skuledag på Ersland
Ein skuledag utanom det vanlige, i  den gamle skulestova på Ersland skule i Skjold.

 

Me går på museum
Besøk i Vindafjordmuseet på Vikedal bygdatun. Elevane får eit lærerikt møte med lokal kulturhistorie.

 

Nordvegen historiesenter

Fortid – Nåtid – Framtid

Det kan være vanskelig nok for noen og en hver å få et overblikk over 10 000 år historie, ikke minst for barn! For hvordan var det nå igjen med alle disse tidsperiodene…? Først var det jo litt steinalder, hvor folk laget alt de trengte av stein.., så kom noen sånne metall-tider, men så var vel ellers fortida mest vikingtid, i hvert fall her på Haugalandet..?

Dette formidlingsopplegget sikter mot å hjelpe elevene til å få litt styr på alt dette, og til å forstå hvorfor vi i det hele tatt deler historien opp i slike biter. Et underliggende mål er å bidra til elevenes erkjennelse av at de er del av en større sammenheng; fortid – nåtid – framtid.

 • Varighet 2 timer
 • Passer godt for 3.-5.trinn
 • Et nyttig og lærerikt aktivitetsbasert opplegg

Reisen til Jól

Julen; den mørkeste og farligste tiden i året… På denne tiden er skillet mellom menneskenes verden og de underjordiske nesten utvisket, vetter og vesener har ekstra mye kraft. Nå gjelder det å passe på; hva skal man gjøre og ikke gjøre for å unngå å terge på seg forfedrene og de underjordiske? Hvordan få de til å hjelpe oss til et godt og rikt nytt år…? Visste du at også vikingene feiret jul? Og vet du hva du må gjøre hvis du hører den farlige Åsgårdsreia komme for å ta deg?!…

 • Varighet 1 1/2 time
 • -5.trinn
 • Perioden november-desember
 • Gamle juletradisjoner, både kjente og glemte, noen med røtter helt tilbake til norrøn tid

Andre grupper

SFO-tilbud

Ta kontakt for et skreddersydd aktivitetsbasert opplegg til SFO-gruppen. Gjennom leker og spill fra fortiden, formingsaktiviteter, skattejakter og fortellinger kan vi ha det kjekt i lag, samtidig som vi lærer om noe spennende.

Speidere / andre fritidsgrupper

Det spennende opplegget «Lommelyktsafari» er populært i den mørke høst- og vintertiden. Vi starter med fortelling og aktiviteter inne på historiesenteret, før vi går ut i mørket for å jakte på gamle tegn risset inn i steinene på kirken, ser den store bauten og leter etter skatten som er gjemt på kirkegården.

 • Varighet 1 1/2 time
 • Opplegget tilpasses aldersgruppen

Bursdagsopplegg

Snart bursdag? Du kan feire din vikingbursdag eller arkeologbursdag på Nordvegen Historiesenter! Få på vikingkappe eller arkeologutstyr og bli med på en gøyal og lærerik bursdagsfeiring full av aktiviteter.

 • Varighet 2 timer
 • Passer best for alderen 6-12 år
 • Ta kontakt for priser og informasjon